Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

19 november 2009

Så slipper du köpa kassaapparat

Lagen om kassaregister träder i kraft om bara drygt en månad. Då måste alla företag som tar betalt med kontanter eller kort ha en kassaapparat med en certifierad kontrollenhet. Men det finns ett sätt att slippa skaffa en ny, dyr kassaapparat utan att bryta mot lagen.

Från och med årsskiftet är tandläkare, i likhet med alla andra företagare som säljer mot kontant betalning, skyldiga att ha en certifierad kassaapparat. Men eftersom det har varit svårt för marknaden att få fram certifierade kassaregister räcker det att man från den 1 januari 2010 kan visa att man har beställt ett sådant, som kommer att vara installerat senast den 1 juli nästa år.

Alla kort- eller kontantbetalningar ska registreras i den certifierade kassaapparaten och kassan måste stämmas av varje dag.

Men det finns ett fullt lagligt sätt att kringgå lagen om kassaregister. Lagen gäller nämligen inte för fakturerad försäljning. Så här gör du:

När du får betalt för en behandling eller vara skriver du ut en kontantfaktura till patienten, inte ett kvitto. Kontantfakturan ska innehålla samma uppgifter som en vanlig faktura, företagets namn och adress, patientens namn och adress, vad betalningen avser, pris, moms, och betalningstid.

För patienterna är enda skillnaden att det står kontantfaktura i stället för kvitto på kvittensen.

Enda skillnaden för dig är att du får kontant betalt (eller kortbetalning) direkt. Det finns inga beloppstak för hur mycket försäljning som får göras mot kontantfaktura.

Enligt bokföringsreglerna måste en kontant betalning bokföras senast dagen efter att den har mottagits. Dessutom ska varje post bokföras för sig, det går alltså inte att samla ihop alla betalningar till en gemensam bokföringspost per dag.

Om man har kontantförsäljning av dentala produkter och inte har tillgång till kundernas fullständiga namn eller adress ska det skrivas ett kvitto. Men så länge försäljningen ligger under 136 000 kr om året, exklusive moms, krävs inte något certifierat kassaregister.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev