Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Debatt

1 november 2023

Ska vi äntligen få en Tandvårdsförsäkring?

Tidöpartierna med SD som draglok och liberalerna som påhejare har som ambition att ”fylla hålen i tandvårdsförsäkringen” och som liberala politiker i landet har uttryckt saken; ”munhälsan måste bli jämlik i Sverige”. Det låter bra, men i mina öron efter 40 år i tandvården och ett antal tandvårdsutredningar, som en tandvårdspolitisk ”floskel”. Jag har hört den förut!

Raimo Pälvärinne Leg. tandläkare Licentiat i samhällsodontologi

Att uppnå jämlik hälsa uppnås inte genom att ändra procentsatser i ett ersättningssystem. Här krävs enligt mitt förmenande, avancerade social-politiska reformer. Om ens de lyckas, då det visar sig i Sverige och globalt att hälsan tyvärr är ojämlik. Möjligen borde politiken nöja sig med en jämlik tandvårdsfinansiering, med en total reformering av det befintliga.

Sedan kommer påståendet att ”tandvårdens finansiering ska bli mer lik den övriga hälso- och sjukvården”.

För att förstå innebörden i detta måste politiken förstå innehållen i de resp. finansieringssystemen. Jag är inte helt övertygad om att detta är fallet idag. Inom sjukvården betalar man idag 200:- i genomsnitt i riket per besök på Vårdcentralen. När man nått 1300:- är det gratis för patienten i ett år från starten. Därefter börjar man om.

Lite kortfattat beskrivet har vi inom tandvården dels det statliga tandvårdsstödet med nivåerna upp till 3000:- med egen finansiering,  3000:- – 15000:-, och över 15000:- med gradvis ökande subvention. Sen har vi TLV:s referenspriser och på detta fri prissättning. Det blir aldrig helt kostnadsfritt. Därutöver har vi det regionala tandvårdstödet (som varierar över landet) där patienter med definierade långvariga sjukdomstillstånd eller tandvård i samband med sjukdomsbehandling m.m., får vård efter bedömning av regionens bedömningstandläkare eller med läkarintyg. Detta är ingen Tandvårdsförsäkring , vilket den lite vulgärt har blivit kallad.

Att få tandvården att närma sig sjukvården genom ”ett starkare högkostnadsskydd” som man uttrycker det, dvs att sänka kostnaderna i intervallen 3000-15000 och över 15000 kronor, kan ingen människa tro är att göra tandvården mer lik sjukvården eller mer jämlik. Nej, det gör förhållandevis välsituerade människors dyrare tandvård billigare och hjälper inte de c:a 75 % av den vuxna befolkningen som har årliga tandvårdskostnader under 3000 kronor.

Veronica Palm (s) presenterade i oktober 2018 utredningen ”Ett tandvårdssystem för jämlik tandhälsa”, även kallad för ”utredningen som försvann”. Den finns emellertid säkert gömd/glömd i en byrålåda på Socialdepartementet. Så, bästa Tidöpartier om ni vill fortsätta och lappa-och-laga på dagens båda hopplösa tandvårdsstöd, så finns det redan en färdig utredning i raden av många tidigare. Spara ytterligare en statlig utredning, då det har visat sig att 1 av 10 utredningar leder till ett resultat.

Vill ni däremot reformera tandvårdsfinansieringen till ett rättvisare system som liknar sjukvårdens, skrota det som finns idag som ovan beskrivits och börja om från början med en riktig reform som ger en rättvis Tandvårdsförsäkring för den vuxna befolkningen.

Lic.leg. tandläkare
Odont. lic. i samhällsodontologi

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev