Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Debattartikel

29 mars 2019

Skatteverkets regeltolkning gör stora hål i landets tandhälsa!

Ett nyligen fattat beslut i Högsta förvaltningsdomstolen angående mervärdesskatt för konsulter innebär en osund konkurrensnackdel för tandhygienister som verkar inom den privata tandvården.

I och med detta beslut, kan patienter till tandhygienister som gör upphandlade uppdrag åt en tandläkare få betala 25% högre pris än de patienter som går till en tandhygienist som är anställda hos en tandläkare. Detta medför en osund konkurrens som kan leda till att småföretagande tandhygienister utanför storstadsområden kommer lägga ner sin verksamhet, vilket kan resultera i att tandvården både försämras och fördyras i stora delar av landet.

Ända sedan Gustav Vasas tid berättas det om vikten av en god tandhälsa. Det är allmänt känt att Gustav Vasas tandhälsa var usel och påverkade hans förmåga att fatta kloka och genomtänkta beslut. Det skulle därför finnas skäl att tro att Högsta förvaltningsdomstolen och Skatteverket haft tandvärk när de inte analyserat effekterna kring ställningstagande som avser uthyrning av vård- och omsorgspersonal. Riksdagspolitiker måste nu fatta ett beslut som lagar det hål inom tandvården som medföljer det fattade beslutet.

Beslutet i HFD kommer slå hårt mot landets privatpraktiserande tandhygienister. Denna nya tolkning av moms på konsulttjänster inom vårdsektorn som innebär att konsulter ska betala 25% moms på sitt arbete ska, enligt Skatteverket, börja gälla efter den 30 juni. Det kommer att ge småföretagande tandhygienister och andra konsulter som bedriver uthyrning av vårdtjänster stora problem:

– Patientavgifterna kan behöva höjas. Många följer idag försäkringskassans referenspriser så att patienten får betala en rimlig avgift för sin vård. Det finns nu en stor risk att höjda avgifter gör att förebyggande tandvård blir en klassfråga.

– Patientköerna kommer att växa framförallt på landsbygd och glesbygd. Redan idag har folktandvården problem med sina köer och väntetider.

-Det är värt att beakta att alla småföretagande vårdyrken inte kan/har råd att köpa in sig i en tandvårdsklinik eller driva en klinik för att undvika en 25-procentig prishöjning till patienten. Risken här är att det blir färre som utbildar sig eller vill driva egna verksamheter i tandvården

Landstinget blir inte alls drabbat av detta, men det är småföretagande tandhygienister som får ta smällen och konsekvenserna av fattat beslut. Det råder en stor oro bland många småföretagande tandhygienister, mest kvinnor, om att behöva stänga ned och lägga ned sina verksamheter. Redan idag finns exempel på de som kommer bli arbetslösa i områden utanför storstäderna, där det kanske är svårt att få en heltids/deltids-anställning.

Effekterna av detta beslut är orättvisa, orimliga och inte alls genomtänkta. Det kan inte vara rimligt att Skatteverkets regelverk agerar tandtroll som gör stora hål i landets förmåga att ge en god tandhälsa till Sveriges befolkning.

Peter Thörn, ordförande Småföretagarnas Riksförbund

Eva Lindstén, vice ordförande Sveriges Tandhygienistföretagare

Källa: Pressmedelande

Relaterat:

Skatteverkets nya momsregler

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev