Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Partnersamarbete

kurs

15 april 2022

Skräddarsydd, mänsklig estetisk tandvård med Jason Smithson

En engelsk tandläkare avslutar SACD:s vårsäsong, när Jason Smithson ger Contemporary Ceramic Restorations: Preparation of Anterior Teeth. Kursen fokuserar mycket riktigt på anteriora indirekta restaurationer, kronor och skalfasader i vad som ibland kallas den estetiska zonen.

Jason Smithson står för en mänsklig approach till estetisk tandvård. Medan andra söker den perfekta matematiska formeln för vackrare tänder, tänker Smithson – enligt honom själv – som en gammaldags skräddare.

– På många håll i världen bygger filosofin om vackra tänder på parametrar. Tänderna skall ha den och den längden, den och den formen, etcetera. Well, min kurs handlar inte om det. Den handlar mer om att skräddarsy leenden och att tillföra något individuellt åt varje person.

– Om du går till affären och köper en kostym, så kan det mycket väl bli ett lyckat köp. Men du köper en kostym som din granne kunde ha, eller din bror eller far. Ni ser alla likadana ut, men den passar egentligen inte någon perfekt.

– Jag har ingen universalmetod. Jag intervjuar patienten och utgår från det. Med min approach får du något som är ditt, bara ditt, och den passar dig perfekt.

Dr Jason Smithson ger SACD:s sista kurs före sommaruppehållet.

Dr Jason Smithson ger SACD:s sista kurs före sommaruppehållet.

Kokboken öppnas 

Kursen, som hålls på Elite Park Avenue Hotel i Göteborg, tar deltagarna genom hela processen av anteriora indirekta restaurationer, från behandlingsplan till färdigt leende.

– Jag skulle vilja kalla det kokboks-approach. Jag har funnit att tandläkare vill veta hur man gör, hur processen är, med tips och trick på vägen.

Kursen tar bland annat upp positionering, placering, Mock-ups, temporära restaureringar, diskussioner med labbet, materialval samt bonding och kronor.

– Vi pratar om bonding och kronor, dels i konventionell mening, dels lite om Vertikal Margin Crowns. Det är en annorlunda approach till kronor, som är mer konservativ och bättre för patienter med Periodontal gum disease. Det blir en Live demonstration. 

Aldrig samma kurs två gånger

För fem år sedan höll Smithson ett kort föredrag om Vertikal Margin Crowns i Sverige. De som var där behöver inte oroa sig för att få skåpmat. Den två dagar långa kursen i Göteborg är mycket mer omfattande.  Inslaget om Vertikal Margin Crowns är uppdaterat på flera signifikanta punkter.

– Vissa föredragshållare ger samma föredrag år efter år. Det är inte vad jag försöker göra. Varje gång jag sätter mig på planet eller tåget efter en kurs, försöker jag analysera vad kursdeltagarna frågade om och vad som behövdes kommuniceras bättre. Om du gör så, blir kurserna inte de samma, inte ens efter ett år.

Riktigt utseende ersätter Gyllene snittet

Under sina internationella föreläsningar, är det främst två trender inom estetisk tandvård som Smithson uppfattat: Minimal-invasiva behandlingar och ”icke-perfekta” kosmetiska behandlingar.

– Det är ett klart intresse för minimal-invasiva behandlingar. Historiskt sett om en patient hade en trasig tand, satte vi automatiskt på en krona. Idag vill många ha det på minst invasiva sätt, kanske med skalfasader.

– För tio år sedan strävade vi efter ”Det gyllene snittet”. Idag vill patienterna ha något som ser bra ut, som ser hälsosamt ut och som ser riktigt ut. Det får gärna finnas smärre ojämnheter och förskjutningar.


Ett typiskt Jason Smithson-fall. Detta fallet är pågående och kan följas på Jasons Facebook.

Contemporary Ceramic Restorations-Preparation of Anterior Teeth

Med Dr Jason Smithson.

Elite Park Avenue Hotel i Göteborg 12 – 14 maj 2022

Contemporary Ceramic Restorations-Preparation of Anterior Teeth med Dr Jason Smithson, UK
Med föreläsningar av Johan Hagman och Cecilia Ömo.
Elite Park Avenue Hotel i Göteborg 12 – 14 maj 2022

Källa: SACD

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev