Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Slutet på en era – Pelle och Christer på Ivoclar Vivadent går i pension

För närmare 40 år sedan började Christer Harding och Pelle von Wowern i dentalbranschen.
Mycket har hänt sedan dess, men i Norden har de två varit konstanten. Nu går en epok i graven, herrarna går i pension.


Christer Harding och Pelle von Wowern

Tillsammans sitter de på 49 års erfarenhet från Ivoclar Vivadent, där de under många år hade ledande positioner på företaget i Norden.

– Ja, det har blivit några år… men det har varit trevligt, säger Christer Harding och Pelle von Wowern.

Christer och Pelle gick tandteknikerutbildningen samtidigt. Efter tio år på varsitt håll, med egna verksamheter sammanstrålade de igen på Ivoclar Vivadent. Pelle började 1992 och Christer sju år senare.

– Tack vare att vi är tandtekniker i grunden har vi hela tiden träffat kollegor och studiekompisar när vi varit ute hos kunder, det har varit riktigt kul, säger Christer.

En fot kvar i det akademiska

Trots att utbildningen klarades av för flera årtionden sedan har båda två hållit sig kvar i universitetsvärlden för att ta hand om kommande generationer.

– För vår del har det varit ett sätt att hålla oss uppdaterade. Föreläsningarna har följt utvecklingen som vi själva varit med och drivit. Vi har hela tiden arbetat som tandtekniker och testat material och tekniker minst två gånger per år på huvudkontoret i Liechtenstein. Det har varit ett viktigt kall att förse utbildningarna med den senaste tekniken från oss på Ivoclar Vivadent, säger Pelle.

Christer fortsätter:

– På universiteten är det tydligt att det allt mer går från analogt till digitalt idag.

 

Blev Ivoclar

Att åka runt och träffa tandläkare och tekniker har alltid varit en stor del av arbetet hos Ivoclar. För Pelles del började det under 80- och 90-talet när han reste runt med kombinationsprotetiken.

Dåtidens bristfälliga information på svenska är något som skapade stort engagemang.

– Vi jobbar mycket med instruktioner på svenska med tillhörande bilder. Det är en del av framgången som vi haft med Ivoclar, vi har kunnat sammanföra tandtekniker och tandläkare som jobbat ihop i flera år men konstigt nog aldrig träffats.

De många mötena och de framskjutna rollerna gjorde att de med åren på sätt och vis blev synonyma med Ivoclar i Norden, tillsammans med Karl-Arne Schneider i Norge.

– Att få sätta prägel på verksamheten på det sättet har varit en ära.

På Ivoclar Vivadent i Solna fortsätter nu Stefan Adolfsson och Jano Namei att ta hand om kundernas frågor med samma entusiasm och klassiska tandtekniska kunskap, och med extra fokus på service kring de nya digitala processerna.

 

Stora förändringar

När Pelle och Christer nu står på tröskeln till pensionen kan de se tillbaka på ett liv inom dentalvården, ofta i den absoluta frontlinjen för teknisk innovation.

1990 lanserades IPS Empress och den revolutionerande tekniken med att pressa förstärkt porslin i en pressugn. 2006 lanserades uppföljaren IPS e.max, en vidareutveckling av materialet med möjlighet att göra mindre broar.

Under tiden materialen utvecklades tillkom även en ny typ av maskinpark med ugnar och fräsmaskiner.

– IPS e.max och maskinerna utvecklas ständigt för att göra starkare och mer estetiska produkter, berättar Pelle.

Under samma period växte frästekniken med CAD/CAM, vilket gjorde att tillverkningen övergick till mer digitalt arbete.

 

”Eat candy and support your dentist”

Att få resa runt, träffa och inspirera andra har varit en stor drivkraft. I det livet som väntar nu vill Pelle fortsätta sprida leenden, men kanske av helt andra anledningar.

– Jag funderar på att öppna en glassbar; eat ice cream and support your local dentist (and dental technician). Sen kommer jag åka båt, jag har en Riva som jag putsat på – äta glass och åka båt, det blir fint.

För Christers del har livet hittills bjudit på mycket praktiskt arbete, något som kommer fortsätta även när pensionsdagen är nådd:

– Det blir väl att pyssla om i hemmet och spela golf. Men sen tar jag nog upp gamla intressen, som att renovera bilar och motorcyklar. Jag är en ganska händig människa.

Slutligen vill de uttrycka sin tacksamhet till alla de stött på under åren:

– Till alla som vi jobbat med, haft kontakt med och besökt: —Tack! Det finns inte några konkurrenter bara bra medarbetare, ses igen – nu kör vi!

Källa: Ivoclar Vivadent

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev