Spaningar inför 2025 – ovissa tider för svensk tandvård
Politiska beslut kommer med stor sannolikhet att påverka tandvården en hel del. Kanske inte alltid till det bättre för alla patienter men för en del som tidigare inte ansett sig ha råd att besöka tandvården. För professionen kan 2025 och första halvan av 2026 bli ”ett hack i skivan” med uteblivna besök. Svårast blir det sannolikt för tandteknikerna då många äldre patienter befaras vänta med att göra protetiska behandlingar tills att aviserad tandvårdsreform trätt i kraft och efter det, då fokus i reformen är på billigaste möjliga protetik.
Fortsatt ojämn tillgång på tandvård
Köer till tandvården lär fortsätta pga bristande tillgång på vårdpersonal och uteblivna åtgärder i tid. Värst är läget för Folktandvården i nästan hela landet förutom i storstadsregionerna.
Nya ägare
Svensk tandvård befinner sig i relativt stor förändring med fler riskkapitalistägda kliniker och färre enskilda privatkliniker. Denna utveckling påverkar också utbudet som ofta blir mer kommersiellt.
Seminarier och event
2025 kommer också bli prövningens år för Odontologiska Riksstämman och Swedental som detta år kommer gå i Stockholm. De senaste åren, epidemiåren undantagna, har visat på en nedåtgående besökstrend sedan 2018. En orsak kan vara att arbetsgivarna inte finner det lika nödvändigt för personalen att delta i dessa event. Ett annan orsak kan vara digitaliseringen och olika besparingar. Det kostar att stänga ner kliniken, skicka sin personal, betala för resor och hotell samt betala kursavgift för att gå på seminarier.
Utmaning för arrangörer
Nu gäller det att arrangörerna, för Odontologiska Riksstämman och Swedental (Svenska Tandläkarsällskapet, FSD i samarbete med Stockholmsmässan) att skapa ett ökat mervärde och intresse för att delta, annars kan man befara att utställarna som finansierar mycket av framför allt Swedental, drar ner på sitt deltagande eller uteblir helt i framtiden. Här spelar också regionernas välvilja att skicka sin personal en stor roll.
Vidareutbildning
Kompetensutveckling och kontinuerligt lärande är viktigt. Många väljer numera även här att delta på digitala webbutbildningar eller arrangera kurser i egen regi, även om det traditionella kursutbudet fortfarande är relativt stort. En stor del av behållningen är ofta att träffa andra kollegor och utbyta olika erfarenheter.
Arbetsmiljö och villkor
Möjligheten till vidareutbildning och deltagande på mässor på arbetsgivarens bekostnad kan bli en avgörande personalförmån i framtiden. Detta är en stor trivselfaktor på jobbet och kommer sannolikt vara relativt billigt för att vara en attraktiv arbetsgivare, behålla eller kunna rekrytera den bästa personalen.
Teknikutveckling
Tillämpning av AI och övrig digitalisering kommer att fortsätta förändra tandvården på ett sätt som vi aldrig sett förut.
Omvärld
Ovan är en sammanfattning av de stora trenderna inom svensk tandvård. Vill du fördjupa dig ytterligare och försöka förstå vad som händer i omvärlden idag och imorgon, föreslår jag att du läser boken Nexus: en kort historik över informationsnätverk från stenåldern till AI av Yuval Noah Harari som tidigare skrivit bästsäljaren Sapiens.