Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Kvalitet

20 mars 2012

Standardiseringsarbete inom dental CAD/CAM

En ny grupp har bildats under tandvårdsgruppen inom ISO, den globala standardiseringsorganisationen. Gruppen ska behandla frågor inom det dentala CAD/CAM-området. CAD/CAM står för Computer Aided Design/Manufacturing. Den första standarden som är under framtagning handlar om dentala digitaliseringssystem och kommer att mäta noggrannheten på olika typer av extra-orala skannrar.

Anna Persson arbetar med kvalitet och reklamationsutredningar på Nobel Biocare AB och deltar i SIS kommitté Tandvård.

– CAD/CAM-teknik är en ganska ny teknik där man istället för att göra en avgjutning av tänderna kan göra en digital skanning av dem. Man får alltså en digital tredimensionell bild som man använder för att sedan skapa en konstgjord tand.

Än så länge saknar området standarder. Standarden som tas fram ger en metod som ger möjlighet att mäta noggrannheten och precisionen hos olika skannersystem. Det är viktigt för att kunna få en jämn kvalitet på slutprodukten.

– Vi välkomnar nya deltagare som vill vara med och påverka standarderna som ska tas fram inom CAD/CAM-området, säger Susanne Björkander projektledare på SIS. Hon fortsätter:
– Det är viktigt att svenska företag är med i det internationella arbetet.  Förutom möjligheten att påverka standarden, får man marknadsfördelar genom tidig information om ny teknik och nätverk i branschen.

Målgruppen är de företag som tillverkar eller säljer mjuk- och hårdvaran och även dentallab, som använder sig av skannrar när de gör dentala restorationer.
Det som i princip skiljer tillverkning av dentala restorationer med hjälp av CAD/CAM-teknik från traditionell tillverkning är att arbetet blir mer effektivt och kvaliteten jämnare, dessutom kan vissa typer av keramiska material bara tillverkas via CAD/CAM-system.

Nästa steg för CAD/CAM-gruppen är att utvärdera olika tillverkningsmetoder, CAM-steget, där det finns olika metoder för att tillverka den dentala ersättningen t.ex. fräsning, sintring, 3D-printing mm. Man kommer även att titta på olika material som används inom CAD/CAM.

SIS tandvårdskommitté har sitt nästa möte i maj och den internationella CAD/CAM-gruppen kommer att träffas i Paris i höst.

Vill du delta i tandvårdsstandardiseringen eller är du intresserad av mer information? Välkommen att kontakta Susanne Björkander, projektledare susanne.bjorkander@sis.se, tfn 08-55 524 93 eller Alexandra Antoni projektassistent, alexandra.antoni@sis.se, tfn 08-55 520 92.

Källa/läs mer: SIS/TK 327 Tandvård ››

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev