Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

PRODUKTNYHET

24 februari 2020

Starkare, bättre, billigare: Flytande kompositer ger myriad av möjligheter

Flytande kompositer har varit Dr Douglas A. Terrys fokus i många år. Han har skrivit en uppskattad bok i ämnet: Restoring With Flowables. I mars kommer Terry till Sverige och SACD för att föreläsa.

Dr Douglas A Terry ger kurs för SACD på Grand Hotel, Stockholm 13 – 14 mars 2020.

Tandläkare Cecilia Ömo, Stockholm är en av många som ser fram mot föreläsningen. Hon har tidigare varit på flera av hans föreläsningar och gillar att arbeta med flytande komposit.

På en Hands-on kommer Terry att visa en omtalad behandling: Från en waxup framställs en genomskinlig silikonmatrix. Små hål borras, där flytande komposit spritsas in i matrixens utrymme. Matrixen avlägsnas enkelt och tandläkaren efterbehandlar tanden, som fått en helt ny form och färg. För en lekman skulle man kanske kunna förklara tekniken som ”Gjutning i form för tänder”.

– Flytande komposit är lätt att arbeta med och behandlingen går snabbt. Vem som helst kan göra ett snyggt jobb i överkäken. Men det är svårt att göra snygga kompositkronor i underkäkens front. Då är flytande komposit bra. Särskilt tänderna i underkäkens front bör man skona från invasiva behandlingar, säger Cecilia Ömo.

Myriad av användningsområden

Douglas A Terry pratar om en ”myriad” av användningsområden, särskilt vid erosionsskador. Tandläkaren kan höja upp abraderade och eroderade bett och till och med lägga ett tunt lager komposit i förebyggande syfte.

– Den här tekniken är mycket vävnadsbevarande och tar inte bort någon tandsubstans alls.


Från en waxup framställs en genomskinlig silikonmatrix. Små hål borras, och flytande komposit spritsas in i matrixens utrymme.

Nya flytande kompositer lika starka som alternativen

Tidigare hade flytande kompositer rykte om sig att ha mindre hållfasthet än traditionell komposit. Men utvecklingen går snabbt, och idag finns flytande kompositer på marknaden vars hållfasthet överträffar de traditionella och är i paritet med fasader av fältspatporslin. Likaså hade flytande komposit rykte om sig att vara begränsad i färgnyanser. Men det stämmer inte heller, förklarar Ömo.

– När man lär sig tekniken kan man kombinera body-färg och emalj-färg – alltså olika kompositer i olika opacitet – och åstadkomma verkligt fina nyanser. Terry själv har lyckats få fram nyansen Opaque 1A.

En billigare behandling i många avseenden

En tandläkare kan överlämna flera moment till tandsköterska eller tandtekniker. Det är också en mer kostnadseffektiv behandling, särskilt för privattandläkare.

– När man kan sina material, kan man halvera priset för sina patienter på vissa större behandlingar. Man kan systematisera och göra fortare.

Tekniken, och liknande andra behandlingar, kommer att bli vanligare i framtiden. Vi kommer att se fler nya kombinationer av bonding-material och flytande komposit, som kommer att göra det lättare att höja nedabraderade och eroderade bett.

– Olika tandläkare kommer att använda dessa tekniker på olika sätt. Tandläkare kommer att hitta sina egna lösningar och använda dem på sina vis.

Källa: SACD

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev