Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

12 oktober 2009

Stigande guldpris fördyrar tandbehandlingar

Det snabbt stigande guldpriset fördyrar många tandvårdsarbeten, skriver TT. Priset för omfattande guldimplantat har stigit med 3 000-4 000 kr på ett par år. Prognosmakare förutser fortsatt hög guldpris.

– För några år sedan kostade det guld vi köper kanske 200 kronor per gram. I dag är det över 400 kronor per gram. Och ska man göra tio kronor i en mun, på totalt 20-30 gram, får det effekt, säger professor Torsten Jemt, övertandläkare vid Brånemarkskliniken i Göteborg.

Samtidigt minskar guldanvändningen i tandvården kraftigt. Johan Mårtensson, produktionschef på DP Nova, bedömer minskningen till minst 50-60 procent på fem år. Han uppger att guld används i omkring 20 procent av alla implantat som DP Nova tillverkar i dag. Andelen vänts fortsätta minska till förmån för legeringar som titan och rostfritt stål.

Anledningen till att guldpriset har stigit de senaste åren är bland annat att gruvproduktionen har minskat, och att det har rått oro på de finansiella marknaderna. I oroliga tider blir guldet ofta en tillflykt för aktörer som söker en trygg hamn för sina investeringar.

För några dagar sedan steg guldet till den psykologiskt viktiga nivån 1 000 dollar per uns, vilket bara har hänt tre gånger sedan 2001.

Standard & Poor’s har höjt sin guldprisprognos för 2010 från 750 dollar per uns till 800 dollar.

Källa: TT, DI

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev