Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Stor succé för Odontologiska Riksstämman och Swedental i Göteborg

Odontologiska Riksstämman och Swedental är över för denna gång. I år var intresset mycket stort. Nästan hälften av alla som arbetar med svensk tandvård var på plats i Göteborg och gjorde 13 346 besök. Det är över 30 % mer besök än föregående år. Stämningen var också hög och man fick en bra inblick i såväl dagens som i morgondagens möjligheter och utmaningar.

Kompetensförsörjningen största utmaningen
Mycket fokus låg på branschens absolut största utmaning – kompetensförsörjningen den närmaste tiden. Detta debatterades bland annat i ett välbesökt seminarium med aktuella politiker, myndigheter och representanter för olika föreningar. Alla i panelen var helt eniga om att kompetensförsörjningen och därmed tillgängligheten av tandvård är tandvårdens just nu största utmaning. Frågan är hur man löser det ökande behovet med färre händer?

Problemet är delvist komplext, då samhället i övrigt inte bara består av tandvård utan även andra verksamheter, inte bara för tandläkare utan även för andra yrkeskategorier. Detta måste trots allt ses som en utvecklingsmöjlighet för många orter och regioner, där alternativet på sikt annars är avfolkning, glesbygd och/eller dålig samhällsservice/välfärd.

Allt går inte heller att lösa med bara en åtgärd utan det krävs effektiv samverkan mellan politiker, myndigheter, olika intresseorganisationer, vårdgivare, utbildning och inte minst patienterna själva. Det gäller att få upp tandvård på de berördas agenda. Det räcker således inte bara med mer resurser om de inte kommer till rätt användning.

Digitaliseringen – en stor möjlighet
Digitaliseringen kan säkert vara en stor möjlighet men då krävs att alla är med på tåget. Så är det tyvärr inte idag även om vi har SKAPA, digital avtryckstagning, röntgen, journalsystem och annat. Här har vården och inte minst tandvården hamnat på efterkälken, passerade av exempelvis skattemyndigheten, finansvärlden, industrin och digitala medier. Vi har alltså bara sett början på digitaliseringen och dess möjligheter.

Ändra inte på allt som fungerar bra
Med detta sagt skall man inte ändra på allt som redan fungerar bra. Svensk tandvård är i världsklass och uppskattas av många. När vi nu planerar att reformera tandvården bör det göras med stor varsamhet. Pengar är inte allt, men det är en bidragande faktor för att de med sämst tandstatus skall få en ännu bättre tandhälsa. Många patienter behöver också fås att ändra livsstil. Preventiv tandvård kan då många gånger vara den bästa lösningen.

”Världens smartaste klinik” och FUTURE Lab

Mässan i Göteborg visade också på många digitala lösningar såsom  – som för övrigt finns i verkligheten på Folktandvården i Västerbotten. I framtidsutställningen Future Lab, visade Folktandvården i VGR upp sin lösning på hur man kan arbeta på distans.

Här fanns även andra framtidslösningar, exempelvis X-Guide från Nobel Biocare.

Den som missade årets utgåva av Riksstämman & Swedental med Future Lab har alltså gått miste om något. Detta skall upplevas på plats – sånt här gör verkligen mässorna värda att besöka! Ser fram emot liknande initiativ även på framtida mässor.


Folktandvården VGR visade sin lösning med specialist tandvård på distans från Folktandvårdens utvecklingsklinik i Kvillebäcken, Göteborg.

Framtida Odontologiska Riksstämmor och Swedental
Nästa chans kommer på Stockholmsmässan om ett år. Hoppas den blir minst lika bra!
Året därpå, 2020 är Odontologiska Riksstämman och Swedental tillbaka i Göteborg. Tills nästa mässa kan ni hålla er uppdaterade med digital media (Dental24). Vi återkommer regelbundet med både nyheter och kunskap på nätet.

Vill passa på att tacka arrangörerna av årets Odontologiska Riksstämma och Swedental – Svenska Tandläkare-Sällskapet, Föreningen för Svensk Dentalhandel (Fsd) och Svenska Mässan – för ett väl genomfört arrangemang.

PS Tack också för all uppvaktning och uppskattning på Dental24s 10-årsdag! DS

/Per Ahlberg
Dental24

 

Relaterat:


Framtidens tandvård tillförde ny dimension på årets Riksstämma och Swedental >>


FUTURE Lab highlights >>

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev