Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

23 november 2011

Summering Odontologiska Riksstämman och Swedental 2011

Årets stora händelse Odontologiska Riksstämma och Swedental är över. Stämningen och atmosfären var minst lika god som vanligt trots att vi befinner oss i en lågkonjunktur som naturligtvis också påverkar tandvården.

Trender på Riksstämman och Swedental

Odontologiska Riksstämman lockar färre de år den hålls i Stockholm (2 605 personer +4% vs Sth 2009) än när den går i Göteborg.

Besökare på Swedental (mässdelen) ökade samtigt med drygt 500 personer (8 698 unika besökare +4%) jämfört med 2009 då stämman senast hölls i Stockholm.

Göteborg drar alltså fler besökare till både Riksstämman och Swedental (3 261 resp. 13 667 personer Gbg 2010). Nästa år hålls den Odontologiska Riksstämman och Swedental i Göteborg igen. ”Vi är jättenöjda med allt det positiva gensvar vi fick i Stockholm inför Swedental 2012 i Göteborg”, säger Ann-Margret Avellan på Svenska Mässan i Göteborg.

Problemet är bara att avståndet mellan Stockholm och Göteborg verkar vara längre än tvärt om! D.v.s. till Göteborg kommer flertalet från västra och södra Sverige men relativt få från Stockholm och norra Sverige.

Mässbesökare i Stockholm är också mer investeringsvilliga, enligt flera utställare.

entrebild300

Program och aktiviteter

Tandläkarsällskapets riksstämmenämnd som arrangerar programmet på Riksstämman får nog ta sig en rejäl funderare på hur man skall göra stämman mer populär. Kanske skall man komplettera med mer tvärvetenskap? Tandvård är ju som bekant ett mångsysslarjobb där man behöver vara bra på mycket mer än bara odontologi, ledarskap, informationsteknologi eller affärsmannakunskap, t.ex.. Det stora intresset för sömnapné visar också ju på just det! Kanske att ”må bra tema” intresserar fler än oral ohälsa? Eller estetisk och kosmetisk tandvård som allt fler patienter efterfrågar.

Stämman har heller ingen riktigt fokus utan tre olika områden (dentoalveolär kirurgi, tandvård för äldre och patientsäkerhet) och inte heller eller någon extern Key Note speaker som man absolut inte vill missa.

 

Team som spelar i olika divisioner och på olika arenor

Vad som är beklagligt är att varken tandhygienisterna eller tandteknikerna verkar känna sig riktigt hemma på Riksstämman och Swedental. Dessa två grupper, som i högsta grad ingår i tandvårdsteamet, väljer andra forum för att mötas. Orsaken till det kan kanske vara de höga kostnader det innebär att ”teama” med de övriga?

Tandsköterskorna däremot hade två Tandsköterskedagar med välfyllt program på Riksstämman.

 

Tandteknik

De tandtekniska företagen har det för övrigt svårt just nu. Endast ett fåtal tandtekniska företag hade råd att ställa ut på mässan trotts att gångarna var fulla av potentiella kunder, d.v.s. tandläkare. Tandläkare köper ju tandteknik dagligen.

Några underleverantörer till tandteknikerna var däremot på plats och hade egna montrar. Tandteknikerna själva var mest där som besökare och inte som deltagare.

På fredagen avtackades Tandteknikerförbundets ordförande, Bo Ekberg efter lång och trogen tjänst. Nu tar tandtekniker Olle Sahlin från Stockholm vid som ny ordförande.

 

Specialisthörnan en flopp

För övrigt verkar inte Specialisthörnan ha blivit någon större succé. Det bekräftar ovan; det är kanske inte mer odontologi som behövs för att få fler besökare till detta event? Här krävs nytänkande och mer kreativitet!

 

Implantat

Implantatföretagen har också sett bättre tider. Det syntes inte minst på storleken på deras montrar. 65+ reformens sötebrödsdagar från 2000-talet är över. Numera görs det inte lika många helkäkar och då går det inte heller åt lika många implantat. Många tandtekniska företag bekräftar också att implantatprotetiken har minskat.

 

Arbetsmarknad

Mässan har blivit ett ställe där man söker nya medarbetare. En stor del av mässan upptas av landstingen/folktandvården men även tandvårdskedjorna söker både kliniker och personal.

 

Multimedia

På Mediatorget höll Kanal Swedental producerat av iTeve, samt Dental24 till. Detta gjorde att mässan kändes lite modern med alla storbildskärmar, spännande teknik, livesändningar och intervjuer. Tyvärr går ljudet dåligt fram i den stojiga miljön. Man får väl se på reprisen på sin dator där hemma.

 

AfterDent – samling vid pumpen

AfterDent med bl.a. Bröderna Rongedal var välbesökt innan det vackra folket drog ner på stan. På dansgolven på de olika nattklubbarna var det högt tempo, nästan som på Friskis & Svettis.

 

Text: Per Ahlberg

 

 

Besökssiffror på Rikstämman och Swedental

2011 (Sth) 2010 (Gbg) 2009 (Sth)
Swedental totalt 11 484 13 667 10 967
Unika besökare 8 698 9 348 8 357
Riksstämman 2 605 3 261 2 505

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev