Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

6 april 2009

Sveriges första tandtekniker som doktorerar

Anna Persson är den första tandteknikern som tar doktorsexamen i Sverige. I sin avhandling, som läggs fram vid Institutionen för odontologi vid Karolinska Institutet, har hon bland annat utvecklat en tredimensionell virtuell analysmetod och studerat hur den kan användas vid framställning av kronor och broar.

Dagens teknik innebär vanligtvis att man gör en gipsmodell som sedan skannas av för att kunna göra en rekonstruktion av den trasiga tanden. Passformen på en bro eller krona är viktig och påverkas av kvaliteten i varje steg som ingår i tillverkningsprocessen. Anna Persson har visat att det med hjälp av en optisk skanner går att få fram ett digitaliserat avtryck utan att behöva göra en gipsmodell.

– Det innebär att det tandtekniska arbetet blir effektivare. Flödet i tillverkningsprocessen förenklas, då man slipper ett moment. Antalet felkällor minskar också med den nya metoden, säger Anna Persson.

Men det kan dröja innan den kan börja användas.

– Mina resultat bygger på in vitro-studier som gjorts i laboratoriemiljö. Det behöver också göras större kliniska studier.

Avhandlingen har titeln Virtual Three-dimensional Analysis of Digitized Dental Impressions and Stone Replicas och kan laddas ner här: http://diss.kib.ki.se/2008/978-91-7409-084-0/

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev