Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Sveriges nöjdaste tandvårdspatienter enligt Svenskt Kvalitetsindex

När patienter i tandvården säger sitt är resultatet tydligt. Nöjdast är de med den privata tandvården och framförallt med Praktikertjänst. Det visar Svenskt Kvalitetsindex, SKI, senaste kundnöjdhetsundersökning som nyligen offentliggjordes. Med en kundnöjdhet på 83,2 (85,1) stoltserar Praktikertjänst med en ohotad förstaplats.

Anna Wraxe, tandläkare på Hötorgstandläkarna i Stockholm.

SKI mäter årligen kundnöjdheten i ett stort antal branscher. Tandvården har under många år haft de allra nöjdaste kunderna inom alla sektorer som undersöks. Den privata tandvården har, precis som tidigare år, nöjdare kunder än Folktandvården och presterar dessutom en fortsatt hög kundnöjdhet på 79,4 (84,1) jämfört med Folktandvårdens 70,5 (72,5).

I toppen landar Praktikertjänst med 83,2 (85,1). Cirka 97 procent känner förtroende för sin Praktikertjänstmottagning och 95 procent känner sig trygga hos sin behandlare inom Praktikertjänst.

– Det är mycket glädjande att vårt fokus på kvalitet, bemötande och service ger effekt när patienterna bedömer oss. I undersökningen framkommer bland annat att det finns ett stort förtroende för våra kliniker och det är ett tydligt kvitto på att patienterna är nöjda med vården som de får hos oss, säger Anders Jonsson, tandläkare och kvalitetschef på Praktikertjänst, och fortsätter:

– Samtidigt ska vi inte blunda för att kundnöjdheten inom den svenska tandvården minskat under de senaste åren, om än från väldigt höga nivåer. Det handlar huvudsakligen om förväntningar och prisvärdhet och därför har vi ett stort ansvar att leverera tandvård med hög kvalitet över hela landet.

Enligt rapporten förknippar patienter tandvården med hög kvalitet och kundvård och det är de enskilt starkaste drivkrafterna bakom nöjdheten. Privattandvårdens patienter är dock lojalare och patienterna upplever bland annat att privata vårdgivare månar mer om sina patienter, har engagerade och lyhörda medarbetare samt god tillgänglighet.

– Patienterna fortsätter att visa ett stort förtroende för tandvården samtidigt som det finns delar som vi behöver arbeta vidare med för att jobba oss tillbaka till de historiskt starka resultaten, säger Anna Wraxe, tandläkare på Hötorgstandläkarna i Stockholm, och fortsätter:

– Rapporten visar att det är i patientmötet som vi verkligen gör skillnad och fortsatt engagemang och lyhördhet är helt centralt för att patienterna ska hitta tillbaka till oss när vardagen återgår till det normala efter coronapandemin.

Källa: Praktikertjänst och Svenskt Kvalitetsindex

Relaterat:

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev