Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Coronavirus

29 april 2020

Sveriges pandemistrategi beundras och kritiseras

Sveriges pandemistrategi har väckt intresse runt om i världen. I de flesta andra I-länder har man satsat på utegångsförbud, stängning av skolor och annan offentlig verksamhet. Många arbetsplatser har stängts ned, vilket inneburit näst intill yrkesförbud för många tandläkare.


BBC News: Coronavirus: Has Sweden got its science right?

Omstrid politik

Uppenbarligen är den svenska linjen trevligare och kanske också bättre för samhällsekonomin. Men är den ansvarslös? Kritiker pekar på att Sverige har många gånger högre dödstal per kapita än våra grannländer, som alla satsat på isolering.

I USA och många andra länder ifrågasätts den totala isoleringen som strategi. Den är förödande för småföretagare och tycks inte vara särskilt effektiv.

I det amerikanska tandläkarforumet DentalTown jämfördes Sveriges strategi med delstaten New Jerseys. Delstaten är befolkningsmässigt jämförbar med Sverige. I New Jersey gjordes först ingenting, sedan infördes en panikartad total isolering.  New Jersey har hittills haft 6000 döda mot Sveriges ca 2500.

Sveriges ”Smart Policy”

En debattör i New Jersey skrev så här om Sveriges policy:

”De stod upp för sitt eget folk och visade vägen med smarta val. Som ett resultat är de mer friska både fysiskt och ekonomiskt än vissa andra länder i Europa och vissa stater i USA.

”[Sveriges] Smart Policy balanserar behovet av att skydda folkhälsan utan att förstöra ekonomin i processen. Och för de kritiker som vill avfärda Sverige som en ”socialistisk” stat har de faktiskt en av de mest öppna och fria ekonomierna i världen. Som många av oss har sagt från början är strategin att isolera unga, friska människor istället för att fokusera på att skydda äldre och komprometterade individer genom att sätta dem i karantän, farlig för ekonomisk stabilitet och individuell frihet.”

”För många dör”

Engelska statliga nyhetsbyrån BBC noterar att Sveriges linje i stort sett är populär i Sverige, men har kritiker.

”Det är för många som dör,” sa Claudia Hanson, epidemiolog  på Karolinska Institutet, till BBC. 

Hon och 22 andra forskare kritiserade den svenska linjen i en artikel i Dagens Nyheter 14 april.  Där skrev de bland annat:

”I Sverige dör nu alltså mer än tio gånger så många människor av coronaviruset som i vårt grannland Finland. I Finland är alla kaféer och restauranger stängda. I Finland är alla skolor stängda (med undantag då särskilda behov av förskola och lågstadium föreligger). I Finland är folksamlingar på över tio personer förbjudna”. 

I utlandet noterar man också svårigheten att få korrekt information över avlidna i covid-19. Flera länder har inte tagit med dödsfall på äldreboenden i statistiken, vilket Sverige har.

För den som är intresserad finns det nu flera poddar och krönikor om covid-19 på Dental24.

/Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev