Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Företagsnytt

31 maj 2010

SwedenBIO Award 2010 – Doxa nominerat för sitt revolutionerande dentalcement

Doxa erhöll nyligen det internationella Frost & Sullivan-priset för sitt dentalcement Ceramir Crown&Bridge. Bolaget är också nominerat till årets SwedenBIO Award.

Uppsalaföretaget Doxas forskare har tagit fram ett biomaterial som trivs tillsammans med saliv och värme och bygger på nanostrukturellt integrerade biokeramer (NIB). Dentalcementet liknar tandens egen vävnad och är det första som vid härdning i kroppstemperatur bildar nanokristaller. Det ger en helt tät förslutning mellan tand och material, vilket förhindrar läckage av bakterier. En oberoende amerikansk expertrapport har dessutom visat att teknologi och produkt har en oöverträffad biokompatibilitet.

Doxa genomförde under 2009 en framgångsrik lansering av produkten i Sverige och förbereder nu lansering i ytterligare några länder. Företagets VD Fredrik Alpsten kommenterar nomineringen till SwedenBIO Award 2010:

– Jag tror att vi har nominerats för att vi har lyckats utveckla en produkt som är unik inom sitt område samt att vi under det senaste året framgångsrikt gått från att vara ett forsknings- och utvecklingsföretag till att bli ett marknadsföringsbolag som lanserar produkten själva, utan att ingå samarbete eller sälja sig till ett stort bolag. Dessutom är Ceramir Crown & Bridge en produkt vilken många menar kan ge minskade samhällskostnader eftersom antalet lyckade behandlingar över tid ökar. Alla resultat hitintills styrker detta påstående.

Om SwedenBIO Award 2010

Med priset uppmärksammar SwedenBIO framstående företag och ledare inom Life Science industrin. Det är viktigt med föredömen och framgångsexempel, med bolag som kan bidra till ett ökat intresse för branschen och som kan visa upp exempel på ”prestationer och framgångar utöver det normala” inom Life Science industrin under det gångna året. Detta är industrins eget pris och SwedenBIOs arbetsgrupper har deltagit i nomineringsprocessen.

De nominerade bolagen 2010 är:

Doxa – företag som utvecklar och marknadsför dentala biokeramiska produkter. 2008 fick Doxa godkännande av US Food and Drug Association (FDA) för sin första produkt dentalcementet Ceramir Crown & Bridge som även lanserades i Sverige 2009. Under 2010 planeras lansering i fler länder.

Phadia – producerar och marknadsför immundiagnostiska analyser inom området allergi och autoimmunitet. FDA godkände allergitestet ImmunoCAP Rapid år 2009 och Phadia är världsledande inom området allergidiagnostik.

Medivir – läkemedelsbolag som utvecklar produkter mot infektionssjukdomar med fokus på sjukdomar orsakade av virus. År 2009 godkändes Xerclear (Europa) /Xereses (USA), läkemedlet mot munherpes, av Läkemedelsverket, European Medicines Agency (EMA) och FDA.

Den slutliga vinnaren av priset 2010 blev läkemedelsbolaget Medivir.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev