Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Företagsnytt

11 februari 2011

Syntetiskt benmaterial får riskkapital

Göteborgsföretaget Promimic som har utvecklat en ytbehandling som kan halvera inläkningstiden för implantat i ben har fått in drygt 10 Mkr i nytt riskkapital för marknadsintroduktion.

– Vi är väldigt nöjda med att ha fått in nya ägare i form av ALMI Invest, som investerat tillsammans med Sätila Medtech och ett antal affärsänglar. Dessutom fortsätter befintliga ägarna Karolinska Development och Innovationsbron att satsa på bolaget, kommenterar Promimics vd Ulf Brogren.

Promimics produkt, HA Surface har de senaste åren utvärderats framgångsrikt i prekliniska studier på avdelningen för Biomaterial, Sahlgrenska Akademin och på Tandläkarhögskolan i Malmö. Bolaget är nu redo för att gå in i en mer expansiv fas.

– Promimic är ett spännande företag som övertygande har visat att deras produkter kan ge stora fördelar för såväl patienter som för implantatföretag, kommenterar Anna Langenius, investmentmanager på Almi Invest. Samhällsekonomiskt och för patientens livskvalitet kan det vara stor skillnad att kunna återgå till normal funktion en eller flera månader snabbare. För implantatföretagen innebär Promimics yta att deras egna produkter kan bli konkurrenskraftigare, fortsätter Anna Langenius.

Den patenterade ytbeläggningen har utvecklats av forskare vid Chalmers. Den nanotunna ytan är baserad på hydroxylapatit (HA) som genom storlek, form, struktur och kemi efterliknar levande benvävnad. Ytans likhet med mänskligt ben gör det lättare för kroppens egna benceller att läka fast implantatet.

I och med att HA Surface kan appliceras extremt tunt (20 nanometer) kommer den effektivt åt alla delar av implantatytan, även på nya typer av porösa implantatmaterial.

Källa: www.chemicalnet.se

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev