Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

21 augusti 2009

Tandläkare kan få vaccinera mot svininfluensan

Nu mobiliseras alla resurser inför höstens massvaccinering mot svininfluensan. Det kan även bli aktuellt att anlita tandläkare.

– Vi har blivit tillfrågade och jag är positiv till att hjälpa till, säger Kristin Gahnström Jonsson, tandvårdschef vid Folktandvården i Jämtland.

Sverige har beställt 18 miljoner doser vaccin mot den nya influensan, H1N1. Men för att rent praktiskt klara av att under några månader vaccinera närmare 9 miljoner invånare i två omgångar krävs många fler vaccinatörer än den ordinarie styrkan. Annars riskerar den vanliga vården att lamslås.

Alla landsting planerar att kalla in extrapersonal och även pensionerad vårdpersonal. Men det kan även bli aktuellt att anlita tandläkare, främst inom folktandvården.

Folktandvården i Jämtland har fått en förfrågan från primärvården om man kan tänka sig att ställa upp med tandläkare som vaccinatörer.

– Jag kontrollerade först med Socialstyrelsen och tandläkare har rätt att vaccinera, säger Kristin Gahnström Jonsson. Vi kan mycket väl tänka oss att ställa upp om det finns behov av våra tjänster.

Veterligt har det aldrig tidigare hänt att tandläkare har ryckt ut för att hjälpa vården i sådana här sammanhang. Kristin Gahnström Jonsson har talat med ett par tandvårdschefer i norra Sverige och uppfattat att de ställer sig positiva till vaccinationshjälp.

Några svårigheter för tandläkare att vaccinera, ser hon egentligen inte.

– Det är ju en vanlig subkutan injektion, säger hon. Men visst kan vi behöva få en kort utbildning innan vi sätter igång.

Än har hon inte hunnit tala med sina medarbetare om detta, men tror inte att det ska bli några problem.

– I värsta fall går jag själv ut och vaccinerar, säger hon.

Även Folktandvården i Region Skåne har anmält  intresse för att hjälpa till med vaccineringar.

– Det var en medarbetare här som först väckte tanken, berättar Ewa Ericson, utvecklingschef vid FTV Skåne.

– Vi har ännu inte fått klartecken från Socialstyrelsen, men å fort det kommer informerar vi personaldirektören i Region Skåne om att vi står till förfogande.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev