Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Företagsnytt

12 mars 2012

Tandläkare och tandtekniker från hela världen firar Göteborgsinnovationen – som blev en hel industri

I ett till bredden fullsatt vetenskapligt Jubileumssymposium arrangerat i Göteborg av Nobel Biocare, samlas nästa vecka närmre 1000 tandläkare tandtekniker och från 25 nationer för att hedra Professor Per-Ingvar Brånemarks upptäckt och utveckling av behandlingsmetoden med tandimplantat av titan.

Under många år kämpade Professor Brånemark och hans kollegor vid Göteborgs Universitet och Chalmers envist för att få behandlingsmetoden accepterad. Det var en lång väg, initialt kantad av kritik och skepticism. Under symposiet sker en historisk återförening med flera av pionjärerna. De kommer att reflektera över vägen till och betydelsen av det vetenskapliga genombrottet för behandlingsformen. Nämnas bör Professor Ulf Lekholm som ordförande för symposiets vetenskapliga program, Professor Ragnar Adell och Professor George Zarb.

Professor Adell är en av pionjärerna för den kirurgiska utvecklingen av behandlingsmetoden, och Professor Zarb vid Toronto Universitet i Canada var den som 1982 bjöd in Professor Brånemark och hans kollegor till en konferens för att de skulle få sina vetenskapliga och kliniska data granskade av en skeptisk nordamerikansk forskarvärld. Mötet slutade med hyllningar från deltagarna. Resten av historien känner vi idag som den revolutionerade tandvårdsbehandling som totalt förändrat livet för miljoner tandlösa patienter världen över. Innovationen skapades i Göteborg, idag är det en hel industri.

3_unit_implant_bridge_ti_abutments300jpg

Jubileumsymposiet i Göteborg den 22-23 mars syftar också till att med innovationen i centrum lära av historien samt blicka framåt genom att lyfta fram ny dental forskning.

Professor Ulf Lekholm konstaterar
– Att efter trettio år få blicka tillbaka och se hur tandimplantaten förändrat förutsättningarna för att behandla tandlösa patienter är hisnande. Vi förstod tidigt att det var en viktig upptäckt och kan idag konstatera att våra envisa ansträngningar revolutionerat tandvården. Jag ser fram emot att få möta kollegor från världens alla hörn samt att få återuppleva minnen från de gångna trettio årens kunskapsspridning av metoden vid symposiet i nästa vecka.

Källa: Nobel Biocare

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev