Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

uppvaktning

23 mars 2022

Tandsköterskorna kräver en yrkesskyddad titel

Den 18 mars, uppvaktade tandsköterskorna socialminister Lena Hallengren med kravet att få en yrkesskyddad titel. Med sig hade man drygt 3 000 namnunderskrifter från både tandsköterskor och annan tandvårdpersonal.
– Vi måste få ett slut på outbildade tandsköterskor ute på klinikerna, det är en fråga om patientsäkerheten, säger Marie Udén, ordförande på Svenska Tandsköterskeförbundet.  


Statssekreterare Tobias Lundin Gerdås på Socialdepartementet tog emot de cirka 3 200 namnunderskrifterna i tandsköterskornas upprop av Mary Grace Sabado från Svenska Tandsköterskeförbundet

Den 18 mars tågade Svenska Tandsköterskeförbundet upp till Socialdepartementet i Stockholm och uppvaktade socialminister Lena Hallengren. En representant från styrelsen lämnade över cirka 3 200 namnunderskrifter med kravet att göra tandsköterska till en yrkesskyddad titel.

– De handlar om att få gehör för våra krav och förmå departementet att göra en undersökning och ta fram ett beredningsunderlag, säger Marie Udén.

Senast en liknande utredning genomfördes var 2009. Den resulterade i att man inte ansåg att tandsköterska skulle bli en yrkesskyddad titel.

Den stora skillnaden i dag är att man 15 juni 2021 beslutade att skydda titeln undersköterska med motiveringen att det finns ett behov av att ”säkerställa en enhetlig kompetensnivå”.

– Tandsköterskorna är i en liknande situation med den skillnaden att de ofta arbetar inne i kroppen, via munnen. Det motiverar i allra högsta grad att höja den allmänna kompetensen genom att yrkesskydda titeln tandsköterska.

Att skydda titeln handlar både om att få en ökad respekt för yrket, men också att garantera patientsäkerheten. Med en ökande delegering på landets tandvårdskliniker, blir det allt viktigare att tandsköterskorna har rätt kompetens.

– Jag är säker på att många patienter inte har en aning om att det ute på klinikerna finns tandsköterskor som har mindre utbildning än ett affärsbiträde, och ändå medverkar i behandlingen, säger Marie Udén.

Källa: Svenska Tandsköterskeförbundet

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev