Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Tandvården och resan mot AI

Varje år på Swedental brukar fantastiska tekniska nyheter presenteras. Termer som AI används för att beskriva tekniken. 2018 var inget undantag. Fullständig AI – maskiner som tar egna oberoende beslut – finns ännu inte i tandvården. Men Dental24 fann tre lösningar som är steg på vägen.

Distanskonsultation

Folktandvården visade upp en modell för videobaserad konsultation i realtid. Modellen hade tagits fram av Folktandvården Västra Götaland. Under Swedental visades systemet upp i ”skarpt läge” på en verklig patient i stadsdelen Kvillebäcken i Göteborg. Tandläkaren fick distanskonsultation av en specialist på Mässan. Patienten kunde tala med och titta på specialisten genom videolänken. Specialisten kunde ta fram journaler och annan data.

– Systemet kan spara både tid och pengar, samt miljön. Framför allt ute i landsorten där det kan vara långt till tandläkaren, sa en av informatörerna vid montern.


Distanskonsultation: Specialisten kan prata och kommunicera med både patient och tandläkare i realtid.

Analys av röntgenbilder

Ett annat system, under utveckling, var Folktandvårdens AI-projekt för analys av röntgenbilder. Det finns stora vinster i att samla alla drygt 1,5 miljoner röntgenbilder i en gemensam databas. Då kan en dator lära sig att ge förslag på diagnoser. Ju större urval desto säkrare prognoser. Just nu finslipas algoritmen för projektet.

– Vi tror att vi kan börja testa systemet nästa år, säger Bent Petersen, tandvårds- och utvecklingschef Folktandvården Västra Götaland.

Ett motsvarande system inom den privata tandvården är under utveckling av företag Frenda.


Inget mer kisande i en liten munhåla. Detta är arbetsytan!

Guidad borrning

Den kanske mest spektakulära framtidsnyheten var Nobel Biocares X-Guide för guidad borrning. Här fick mässans besökare testa och uppleva en färdig produkt. Det bästa sättet att beskriva den är kanske som titthålskirurgi för tandvård. En av utställarna kallade den skämtsamt för en ”Playstation för tandläkare”.

Borren hålls och styrs av tandläkarens hand som vanligt. Handen förs till patientens mun som vanligt, men blicken riktas mot en monitor. Genom ett system av sofistikerade sensorer, manövrerar tandläkaren sitt redskap precist i en digital modell av munhålan.

Enligt Jan Jerne, country manager, på Nobel Biocare ger X-Guide precisare och säkrare behandling, som dessutom kan utföras snabbare.

Den bör i varje fall vara mer vilsam att arbeta med för en tandläkare.

/Dental24

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev