Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

31 oktober 2014

Tandvården rekryterar personal utomlands

WebbTV: Bristen på sköterskor i Norrbotten är stor. Och situationen liknar till viss del den som tidigare fanns bland tandläkare.

Se inslaget i WebbTV (2:37) >>

 

Men tack vare rekrytering utomlands har man kommit till rätta med det problemet och nu tittar man över nästa yrkesgrupp, nämligen tandsköterskor.

Dagens sjuksköterskebrist kan liknas vid den som tandläkarskrået stod inför för ett antal år sedan. Men där har man kommit tillrätta med problemet bland annat genom att rekrytera utomlands. Något som skedde lite av en tillfällighet.

– Det var nyutbildade unga tandläkare i Portugal som, kring millennieskiftet, gick ut i arbetslöshet. De surfade runt på nätet och hittade vår hemsida och såg att vi var i behov av tandläkare. 2002 kom den första portugisiska tandläkaren hit, berättar Jonas Thörnqvist, divisionschef Folktandvården.

 

Fernando kom först

Det var den unga tandläkaren var Fernando Mota de Almeida, som i dag arbetar som specialisttandläkare i Luleå.

– Jag tog kontakt med landstinget och det ena ledde till det andra…Jag pratade med några kompisar och i november 2002 kom vi hit, säger Fernando Mota de Almeida.

Fernando var först men hans flytt ledde till att fler och fler fick upp ögonen för Norrbotten och i dag kommer närmare 30 procent av länets tandläkare från andra länder, hälften av dem från Portugal, och utan dem skulle man inte klara sig menar Jonas Thörnqvist.

– De finns på i stort sett alla kliniker i Norrbotten och är naturligtvis en mycket viktig del för vår arbetsstyrka.

 

Rekryterar tandsköterskor

En annan yrkesgrupp som landstinget ser att det kommer behöva rekryteras inom är tandsköterskor. Och också där planerar man att söka sig utanför Sverige:

– Vi tittar på hur ett sådant rekryteringsarbete skulle kunna ske. Jag tror att det finns ett intresse för tandsköterskor att komma hit och jobba, säger Jonas Thörnqvist.

Varje år åker Fernando tillsammans med någon från landstinget till Portugal för att informera om möjligheterna att jobba i Norrbotten. Och svårigheterna är inte att få människor att trivas på jobbet utan att trivas utanför jobbet.

– Det gäller att få människor att trivas utanför jobbet, annars stannar de inte kvar. Norrbotten kan inte erbjuda samma saker som storstäderna, men här finns annat, säger Fernando Mota de Almeida.

 

Källa: SVT Play Nyheter

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev