Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Debatt

9 oktober 2014

Tandvården slipper förbud mot vinster i vården

Debatt: Det fortsätter att blåsa från både höger och vänster i den politiska debatten. Meteorologer skulle kalla detta fenomen för ”ostadiga vindar” eller kanske till och med för ett ”skydrag” som är en i molnbasen synlig roterande del av ett moln som aldrig når mark.

 

Jonas Sjöstedt (V) och hans sympatisörer i regeringen vill sätta stopp för vinster för privata aktörer som utövar vård i välfärden. Men inte riktigt för alla. Tandvården, tillverkare, återförsäljare, underleverantörer såsom t.ex. tandtekniska laboratorier, service- eller byggföretag som också arbetar inom vården, omfattas inte av något vinstförbud – ännu!

 

Risk för minskad valfrihet

”Tvångs-LOV (Lagen om Fritt Vårdval) ska upphävas” säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V). Kanske vill V ha ”Tvångs-vård” istället?

Samtidigt varnar tidigare tidigare socialministern, Göran Hägglund (Kd) för minskad valfrihet och bristande fokus på kvalitet inom välfärdsområdet.

Tandvården verkar dock klara sig undan förbud av både vinster och fritt val av vårdgivare. Det kanske räcker med en ”stormvarning”?

Skydrag

Varning för skydrag!

När kvalité har betydelse

När det gäller upplevd kvalitet ligger tandvården och särskilt den privata tandvården som bekant i topp enligt Svenskt Kvalitetsindex. Man kan undra varför tandvården ligger i topp, är det bara en tillfällighet? Eller är det bara privata vårdgivares vinster som är kontroversiellt för vänstersympatisörer och inte kvalité, nöjda patienter och ekonomi (läran om hushållande med begränsade resurser)?

Självklart skall vi inte skicka skattepengar till skatteparadis. Den åsikten har redan de flesta oavsett politisk färg. Det råder det knappast någon oenighet om. Därtill krävs konkreta åtgärder eller lagstiftning. Vinster skall alltså inte till skatteparadis men måste man för den saken skull straffa ut duktiga svenska entreprenörer som tillhandahåller bra kvalité i vården?

Vi får väl se om skydraget utvecklar sig till en orkan som sveper in över Sverige eller om stormen lägger sig och vi slipper en katastrof inom välfärden.

 

/Per Ahlberg

 

 

Relaterat material:

”Regeringen och Vänsterpartiet ägnar sig åt kollektiv bestraffning utan seriöst underlag.” Sydsvenskan 14/10 2014

De drabbas av vinstbegränsningen i välfärden Nyhetsmorgon TV4 den 10/10 2014

”Nu får vi en välfärd som går att lita på” SVT Opinion 8 oktober 2014

KD begär riksdagsdebatt om vinster i välfärden Veteranen 8 oktober 2014

Miljardär toksågar Löfven efter chockbeskedet Dagens PS 7 oktober 2014

Ett hårt slag mot den svenska välfärden SVT Opinion 6 oktober 2014

Jonas Sjöstedt utmanar Göran Hägglund om tandvårdenTV4 Play (4:36)  13 september 2014

Stefan Löven – Hur tänker du nu? (Dental24 för två år sedan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev