Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Företagsnytt

12 mars 2014

Tandvårdskliniker som tänker nytt – och är framgångsrika!

Dental24 har besökt ett antal privata kliniker i Skåne, Stockholm och Göteborg som nyligen slagit upp portarna, ändrat inriktning, byggt ut eller slagit samman. Gemensamt för alla är att de drivs av stort engagemang och nytänkande. Vilka är de gemensamma erfarenheterna av nyetableringen och vad är specifikt för de olika klinikerna? I en serie reportage får du ta del av klinikernas planer och lärdomar. Först ut är Colosseumklinikerna i Trelleborg och Malmö Föreningsgatan.

 

Större privatkliniker i städerna

Generellt är tendensen att både riskkapitalister och privata aktörer väljer att etablera större kliniker, speciellt i de stora städerna. En vanlig storlek ligger runt 10 behandlingsrum. Kliniker i den här storleken kan ofta erbjuda ett varierat utbud, förlängda öppettider, ett gott patientbemötande och hög service.

 

Allt fler tandläkare överger ensamarbetet

Drivkrafterna är olika men här är några av de vanligaste skälen för tandläkare att lämna ensampraktiken:

–        Att få arbeta tillsammans med kollegor som man trivs med och som har kompletterande kompetens

–        Att dela på utrustning och inte behöva bära alla tunga investeringar själv

–        Att vara anställd på en större privatklinik, d v s att kunna jobba privat men inte behöva vara ägare

–        Att slippa en del av den administrativa bördan som tenderar att ta allt mer tid

–        Att erbjuda nya specialiteter privat som blivit tillgängliga när Folktandvården överger sin kärnverksamhet, t ex inom barntandvård

–        Frihet och flexibilitet som öppnar möjligheter till vidareutbildning och flexibel arbetstid.

–        Ett bra alternativ för äldre tandläkare när de vill trappa ner före pensioneringen

–        Ett sätt för yngre tandläkare att slussas in i arbetet och få stöd av erfarna kollegor

 

Tillgänglighet och patientomsorg ledord

Tillgänglighet är en tydlig framgångsfaktor för de kliniker jag besökt. Det kan handla om generösa öppettider och ett bra geografiskt läge med goda kommunikationer och P-platser. Klinikerna satsar genomgående också mycket på hög service i en välkomnande miljö och erbjuder modern teknik som underlättar behandlingen för patienten.

Lika viktig är förstås omsorgen om patienterna – att vara lyhörd för patienternas önskemål och olika behov. De som är skickliga i den grenen är vinnare. På vissa kliniker känns det redan när man kommer innanför dörren. Där genomsyras verksamheten av en omtanke som bärs upp av alla medarbetare.

 

Webben central för patientrekrytering

Webben är idag oundviklig i kontakten med patienterna. Precis som tidigare kommer många patienter på rekommendation men nästan alla går idag till nätet innan de bestämmer sig för att boka in ett besök. Enligt en amerikansk studie utforskar idag 9 av 10 konsumenter produkterna på internet innan de genomför ett köp.

Webben används också för tidbokning, presentation av verksamheten, bilder på personalen, katalog med kliniska fall mm.

Tendensen är också att webbens betydelse ökar när det handlar om kvalificerade och dyrbara behandlingar och då är det viktigt för kliniken att komma högt i olika sökmotorer.

 

Ny teknik kräver större patientunderlag eller specialisering

Att inreda ett nytt behandlingsrum med modern teknik i en tandläkarpraktik kostar idag ca 500 000 kr. Äldre tandläkare vill ofta inte göra en så stor investering för att hänga med och de har idag också svårare att hitta någon som vill ta över deras praktik. Många erfarna tandläkare vill jobba kvar men i mindre omfattning.

Unga tandläkare i sin tur vill inte stå ensamma i små lägenhetskliniker med äldre utrustning. De vill arbeta i team och få tillgång till den senaste tekniken.

 

Folktandvården öppnar nya möjligheter för det privata  

I Region Skåne pågår en omvandling av Folktandvården, bl.a. har all barntandvård släppts fri och specialister kan ackreditera sig för att arbeta privat.  Detta har öppnat en ny marknad för de privata klinikerna som kan ta över viktiga patientgrupper, bl.a. inom ortodonti. På en av de kliniker jag besökt ledde anställningen av en ortodontist till att barnens föräldrar och syskon också blev patienter på kliniken! Lokalt kan det alltså finnas intressanta nischer på marknaden att fylla om man bara är flexibel!

Läs mer om klinikernas olika erfarenheter av klinikbygge i kommande artiklar:

  • Colosseumklinikerna i Trelleborg och Malmö Föreningsgatan
  • Tandvården Skeppsbron Malmö (Ptj)
  • Folktandvården i Flen
  • Dagnelidkliniken i Göteborg
  • Dentalakademin Stockholm (Ptj)

 

/Gunilla Ekholtz
Skribent
gunilla@ekholtz.se
0766-452919

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev