Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Tandvårdsrädsla

23 augusti 2022

Tandvårdsrädslans dag den 24 augusti får fler att våga ta steget till tandläkaren

Onsdag den 24 augusti är det Tandvårdsrädslans dag. En femtedel av svenskarna lider av tandvårdsrädsla och hälften av dessa har undvikit att gå till tandläkaren på grund av sin rädsla. På Tandvårdsrädslans dag går tandläkare, akademiska experter, influencers och patienter samman för att uppmärksamma denna folksjukdom och få fler att ta steget till tandläkaren.

Tandvårdsrädslans dag är från början ett svenskt initiativ som startades av Rikard Virta, grundare av Aqua Dental, och hans kollega Björn Klinge, professor i parodontologi, förra året. I år genomförs den första internationella upplagan, Dental Anxiety Day, där tandläkare och andra personer från en mängd olika länder – från USA till Belgien – kommer delta i uppmärksammandet av dagen.

’- Redan första året fick vi tusentals svårnådda patienter att ta klivet till tandläkaren för första gången på länge. I år är engagemanget mycket bredare, vilket betyder att vi kommer kunna göra ännu större skillnad. Det är roligt att se så stor uppslutning, den här dagen behövs, säger Rikard Virta.

Tandvårdsrädsla är ett utbrett problem även globalt, över en miljard människor beräknas vara drabbade, och Tandvårdsrädslans dag är det första stora initiativet för att bryta tabut kring problemet.

Rikard Virta

Rikard Virta

Ett effektivt sätt att bearbeta rädslan är att en vän eller anhörig följer med den tandvårdsrädde till tandläkarbesöket. Ofta är det närståendes engagemang som kan få tandvårdsrädda att ta steget till tandläkaren. Därför är det så viktigt att Tandvårdsrädslans dag också riktar sig till människor runtomkring, inte bara de som är drabbade. Och därför angår dagen alla, eftersom alla känner någon som är tandvårdsrädd.

’- Att så många undviker tandläkaren kan långsiktigt bli allvarligt eftersom tandhälsa är väldigt nära förknippat med allmänhälsan, bland annat diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Forskning visar att dålig tandhälsa också kan få sociala konsekvenser och ge mental ohälsa. Detta sammantaget kan förkorta livet med ett antal år, säger Björn Klinge.

Prof Björn Klinge

Prof Björn Klinge

Influencers deltar i uppmärksammandet

Några kända profiler som kommer delta i uppmärksammandet av årets Tandvårdsrädslans dag är Anis don Demina, Lovisa Worge, Filip & Fredrik, Sandra Beijer och Kristoffer Triumf.

Källa: Aqua Dental

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev