Tiotandvårdens vinnare och förlorare

Tiotandvården har utretts, presenterats och gått på remiss. Reaktionerna har varit blandade. Inom kort skall reformen röstas igenom. Ingen vet riktigt hur den slutligen blir. Hur den än blir, finns det vinnare och förlorare.

Dental24 har analyserat remissvar och frågat runt bland olika aktörer i tandvårds-Sverige. Det finns både oro och förväntan, men framför allt osäkerhet. Regeringen är inte förpliktigad att följa utredarens förslag. Om det mesta blir som man sagt, ja då kan vinnarna och förlorarna bli dem som Dental24 förutspår.

Sveriges äldre

De verkliga vinnarna är Sveriges äldre. Pensionärers organisationer var euforiska i remissvaren. Pensionärernas riksorganisation PRO ser ”mycket positivt på förslaget att täcka 90 procent av kostnaderna för nödvändiga behandlingar”. Riksförbundet Pensionärsgemenskap skrev ”Vi ser mycket positivt på initiativet att förbättra skyddet mot höga tandvårdskostnader och främja bättre munhälsa i utredningen om tiotandvård”.

VINNARE: 

BILDEN ÄR AI-GENERERAD

Svenskar, 67 år fyllda som länge velat gå till tandläkaren, men tvekat för att det är för dyrt.

Folktandvård och privata tandläkare

Vem vinner mest på att tiotandvården införs – Folktandvården eller de privata tandläkarna? De flesta skulle nog säga Folktandvården. Företrädare för privata tandläkare är generellt mer negativa i remissvaren.

Men gynnar verkligen prisreglering Folktandvården? Folktandvården har personalbrist i stora delar av Sverige. Vad händer när en flodvåg av äldre patienter rusar till ”folkis” och vill ha tandvård? Troligen vill många ha större behandlingar som de tidigare inte haft råd med.

En prisreglering minskar de privata tandläkarnas vinstmarginal. Om prisskillnaderna blir mindre, borde inte de betyda att fler patienter – som har ett val – väljer privat? I Svensk kvalitetsindex får privat tandvård så gott som alltid högt betyg:

Folktandvårdens största utmaning är personalbristen, vilket påverkar både kontinuitet och väntetider. Privattandvården utmärker sig genom bättre tillgänglighet, mer personlig service och högre betyg inom engagemang, lyhördhet och proaktivitet,”

Johan Parmler, vd på SKI.

Det är ingen tvekan om att prisregleringen skapat osäkerhet i branschen. Region Stockholm anser att ”Förslaget riskerar […] att minska intäkterna för Folktandvården i Stockholms län AB, då regionfullmäktiges möjlighet att besluta om högre avgifter för tiotandvård tas bort”.

Organisationen Privattandläkarna befarar å sin sida att regionerna ger stöd till Folktandvården på andra sätt: ”Regionerna har möjlighet och skyldighet att täcka Folktandvårdens eventuella underskott. Privattandläkarna anser därför att det behövs lagstiftning gällande Folktandvårdens transparensbokslut.”

VINNARE /FÖRLORARE: Oklart.

Teknik och administration

Tiotandvården kräver omfattande ändringar i journalsystem. Stora omfattande journalsystem har en förmåga att trassla, åtminstone i början. Försäkringskassan säger i sitt remissvar att de får svårt att hinna med.

Jag stor respekt för den arbetsbelastning som TLV, FK och journalsystemen står inför. Vidare har jag haft förmånen att vid några tillfällen ha direktkontakt med företrädare för både FK och TLV i frågeställningar som rör Tandvårdsförsäkringen. Jag har i dessa kontakter fått förstklassig hjälp. Second to none! Jag tror att de står inför en svår uppgift!
Någon skall sätta sig och programmera i alla journalsystem för 67+. Sedan skall det sammanlänkas med det nuvarande systemet. De två systemen skall kommunicera med varandra med AI, säger regeringen. Sedan skall systemet införlivas med Försäkringskassan. Sedan skall allting provköras. Då gissar jag att det blir massa buggar. Det brukar det bli, när man gör stora förändringar. Sedan skall alla handläggare på Försäkringskassan utbildas, och kunna ge svar åt tandläkare som ställer frågor. Allt detta skall göras på nio månader, minus två sommarmånader som går bort i semester. Sju månaders effektiv tid. Men lyckas man med detta till den förste januari 2026 så är det bara att lyfta på hatten och gratulera till ett förträffligt utfört arbete!”

Tandläkare Pelle Pettersson, (sagt 28 mars 2025)

I skuggan av Tiotandvården införs ett annat omfattande system som berör svenska tandläkare och tandhygienister: Anslutningen till Nationella läkemedelslistan (NLL). Alla som skriver ut recept måste vara ansluten till NLL före 1 december 2025. Blir det en vinter präglad av IT-strul?

VINNARE: IT-supportfirmor.

Privata tandläkare med ogynnsam inriktning

Privata tandläkare är inte en homogen grupp. Vissa privata tandläkare missgynnas mer än andra i den nya reformen. Enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, drabbas tandläkare med ”mottagning av mer exklusiv karaktär” samt tandläkare med ”mycket höga marknadsföringskostnader”.

Enligt tandläkare som Dental24 pratat med, diskuteras kostnadsanpassning flitigt just nu. Ingen vet ju exakt hur det slutgiltiga förslaget blir. Här är några tankegångar:

”Det finns billigare men fullt dugliga fabrikat av implantat, med en prisnivå under ersättningsnivån. En tandläkare kan använda olika fabrikat på 67+ patienter och på övriga.”

”Man kan delegera mer till sköterskor, samt införa tvåskift med två behandlingsrum och börja med mer generösa öppettider.”

”Tandläkare ute på landet med många fasta patienter kommer verkligen att gynnas”

”Tandläkare som gör mycket implantat och protetik får minskade intäkter.”

”Posteriora jobb, det är där de stora kostnaderna finns. Men de är inte med i Tiotandvården. Många protetiska fall går bakom ”femman”. Nummer sex och sju innefattas inte av tiotandvården, vilket innebär att man får ta vilket pris som helst för arbeten på de tänderna.”

”13 procent av befolkningen är 67+. För en tandläkare, som kanske har 1500 patienter, blir det runt 200 patienter. Av dem kanske inte alla behöver omfattande tandvård. Om det handlar om en enskild bro, är förlusten inte stor. Det är först när patienten vill ha omfattande protetik, som tandläkaren riskerar att förlora pengar.”

FÖRLORARE:

BILDEN ÄR AI-GENERERAD

”Exklusiva” tandläkare med höga kostnader för lokal och reklam. Tandläkare som gör mycket protetik och har en stor andel äldre patienter.

Tandtekniker

Sveriges Tandteknikerförbunds remissvar är kanske det mest kritiska. De får stöd av bland annat Föreningen för Svensk Dentalhandel. Patienterna strax under 67 vet att de får bättre priser om de väntar ett år eller två. Efterfrågan minskar. Tandläkare kommer att pressa priserna. Order som borde stannat i Sverige, går nu utomlands. Förbundet befarar att flera medlemsföretag kommer att permittera eller gå i konkurs. 

VINNARE:

BILDEN ÄR AI-GENERERAD

Tillverkare av tandtekniska produkter i Shenzhen, Shanghai, Zhejiang, Jiangsu, Guangdong och Wenzhou. (Detta är de kinesiska regionerna med omfattande produktion av tandteknik, enligt det kinesiska AI-redskapet Deep Seek.)

Landsorten och storstan

Tiotandvården ger ett 10 eller 20-procentigt tillägg till vissa kommuner i landsorten. Tandläkare i storstäderna – som ofta har högre kostnader för löner, lokaler och marknadsföring – får inget extrabidrag. För tandläkarna i storstäderna blir Tiotandvårdens prisreglering definitivt mer kännbar.

VINNARE:

Många av kommunerna som åtnjuter tilläggsersättning ligger i norra Sverige. Foto: Oskar Karlin. Bilden har manipulerats.A237917 037, CC BY-SA 2.0,

Tandläkare i Gislaved, Vetlanda, Tranås, Arvidsjaur, Överkalix, Kalix, Övertorneå, Pajala och 25 andra kommuner. Nu får ni 110 procents ersättning på referenspriset.

Budgethål

Reformen kostar. Enligt utredarna beräknas Tiotandvård för 67+ öka statens kostnader med 3,4–4,5 miljarder per år. Elaka tungor viskar att reformen – och dess snabba genomförande – är en del av Sverigedemokraternas valstrategi för att nå pensionärsväljarna.

Men pensionärerna – Tiotandvårdens vinnare – drabbas samtidigt hårt av minskad ersättning för läkemedel som införs 1 juli 2025. Enligt regeringens beräkningar kommer svenskarna att betala 2 ,1 miljarder mer än idag för sin medicin 2026 och 2,7 miljarder mer under 2027. Många tänker nog tanken att det är dyrare medicin som finansierar billigare tandvård. När allt kommer omkring ville ju utredarna föra tandvården närmare sjukvården.

FÖRLORARE: 2027 års finansminister.

Brist på kvalificerad arbetskraft

Sverige har lyckats värva flera tandläkare från utlandet de senaste åren. Nu befaras det att Sveriges tandläkare kommer att fly Sverige. Tandläkare – Egen Verksamhet (TEV) skriver i sin remiss att ”en statlig prisreglering kan leda till att många av våra medlemmar kommer att överväga att sälja sina kliniker, flytta utomlands till länder som erbjuder mer konkurrenskraftiga villkor och de som passerat pensionsåldern kommer sannolikt att gå i pension i stället för att jobba några extra värdefulla år.”

FÖRLORARE: De många platser i Sverige som redan idag tandläkarbrist. (Samt brist på tandhygienister och sköterskor.)

FOTNOT: Socialdepartementets Presstjänst meddelade 1 april att: ”Remisstiden är över och nu bereds betänkandet och remissvaren inom Regeringskansliet. Väljer regeringen att gå vidare med förslagen så kommer regeringen att besluta om en lagrådsremiss och om en proposition. Propositionen kommer därefter att överlämnas till riksdagen för beslut”. Det förefaller inte vara ett aprilskämt.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev