Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Tips från dr Dan Fischer, Ultradent Products: Fördelar med fluoridbehandlingar

Ofta ifrågasatta men fortfarande en viktig del inom kariesprofylax

Fördelarna med fluor är välkända sedan över 50 år och stöds av många hälsofrämjande organisationer. Fluorbehandlingar har därför spelat en viktig roll inom profylaxen. Anledningen till detta är självklar: Fluorbehandlingar har visat sig vara effektiva mot karies och känsliga tänder, både på barn och vuxna. Å andra sidan har fluoranvändning diskuterats flitigt under de senaste åren. En punkt som ofta glöms bort är att fluor är en mineral som finns naturligt i olika mängd i nästan alla livsmedel- och vattenförsörjningar. Trots detta är det viktigt att noga överväga användning och dosering av fluorlack för att erhålla det bästa resultatet. Systemisk tillförsel är inte längre lika aktuell som tidigare. Idag föredras i allmänhet lokal fluorapplicering eftersom fluoren fäster direkt på tänderna och därmed arbetar direkt där den behövs. Det finns fluorlösningar tillgängliga i form av geler och lacker för att möta individuella behov. Lösningar och geler rekommenderas ofta till patienter för behandling i hemmet. Tyvärr beror framgången med de här fluoridbehandlingarna mycket på hur motiverad den enskilda patienten är (vilket ofta innebär att den som behöver dem mest använder dem minst). I dessa fall är fluorlacker särskilt viktiga, eftersom deras effekt verkar sakta men uthålligt och en appliceringscykel på var 3–6 månad är helt tillräcklig. Fluorlacker har emellertid en tendens att skikta sig under förvaringen och är också ganska svåra att applicera. Sist men inte minst är smaken viktig, särskilt för de unga patienterna. För att möta de olika behoven hos både patienter och användare på den moderna tandvårdskliniken är det därför viktigt att utveckla ett specifikt grundkoncept för arbetsgången. I den följande artikeln hittar du intressanta impulser för bekväma, effektiva och ekonomiska behandlingsprotokoll.

Källa: Ultradent Products

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev