Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Tips från dr Dan Fischer, Ultradent Products: Nyckelparametrar för modern adhesivteknik

Låt oss reda ut svårigheterna med modern adhesivteknik.
Den adhesiva tekniken är en av de verkliga revolutionerna som skett inom tandvården under de senaste årtiondena. Tekniken har utvecklats konstant sedan 1940-talet och är mer lovande idag än någonsin tidigare. Användning av adhesiv teknik har öppnat upp ett stort antal olika möjligheter för minimal invasiv och estetiska behandlingar. Det gäller emellertid för tandläkaren att ha en djugående förståelse om bondingprocessen för att kunna skapa framgångsrika resultat och kvalitativa adhesiva behandlingar som håller länge.

Tandläkare råkar ofta ut för bristfälliga resultat och misslyckanden som beror på utebliven penetration, låga bindningsvärden eller felaktiga metoder. För att få ut det mesta av en adhesiv behandling bör man tänka på ett antal viktiga fakta och behandlingstekniker. Innan någon behandling påbörjas ska tandläkaren vara medveten om den optimala tekniken för varje enskilt steg. Till expempel kan överskriden etsningstid och för djupgående ets i dentinet göra det svårt för bondingmaterialet att penetrera den friska tandstrukturen. Ett etsmedel med begränsad penetration kan enkelt hjälpa till att lösa det här problemet. Vid övertorkning av dentin kan bindningsvärdena allvarligt påverkas hos vissa adhesiver. Följaktligen rekommenderas jämna och korta luftblästringar. Det är särskilt viktigt att iaktta de rekommenderade appliceringstiderna för att säkerställa tillräcklig penetration av bondingmaterialet; samt att luftblästra varsamt för att inte tunna ut adhesivskiktet. Vid de fall en komposit endast delvis blir polymeriserad bör användaren kontrollera sin härdljuslampa extra noggrant för att undvika tomrum där kompositen inte adapterar tillräckligt till bondingskiktet. En svår utmaning är kontaminering med blod, exsudat eller saliv före eller under bondingförfarandet. Detta leder till att det bildas separata skikt som förhindrar korrekt adaptation eller adhesion. Det är här som ett genomtänkt system för mjukvävnadshantering (Tissue Management) kommer in.

Läs om hur adhesivbehandling kan bli ännu bättre i följande utförliga rapport.

Källa: Ultradent Products

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev