Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Arkiv

31 maj 2010

Tobaksfria dagen sätter fokus på marknadsföring

Temat för Tobaksfria dagen, som anordnas av World Health Organization (WHO), är i år tobaksindustrins aggressiva marknadsföring mot flickor och kvinnor. Det som bidrar till att andelen kvinnliga rökare i världen nu åter ökar.

Samtidigt som rökningen minskar i Sverige ökar snusningen och på senare år särskilt bland unga kvinnor. I dag finns cirka 900 000 snusare i Sverige. Syftet med Tobaksfria dagen är att väcka debatt om marknadsföringens skadliga effekter.

– Rökning samt snusning påverkar hela kroppen och munnen är inget undantag, säger Åke Jonson som är tandläkare och projektledare för Tobaksfri ungdom i Folktandvården Västra Götaland.

Vi vet att rökning är skadligt, ändå finns det en miljard rökare runt om i världen. Tandläkare Åke Jonson har genom sitt engagemang i tobaksfrågor fördjupat sig i rökningens effekter.

– Tandlossning är mycket vanligare bland rökare och nikotinets kärlsammandragande effekt kan göra det svårt att upptäcka tandköttsinflammationer, berättar han.

Andra vanliga effekter av rökning och snusning är missfärgade tänder, dålig andedräkt och slemhinneförändringar. Munhålecancer förekommer också men är inte lika vanligt.

Tobaksfria dagen anordnas varje år av World Health Organization och har olika teman. I år är fokus på tobaksindustrins aggressiva marknadsföring mot flickor och kvinnor som bidrar till att andelen kvinnliga rökare i världen ökar.

– De flesta rökare i världen är män så kvinnor är en väldigt attraktiv målgrupp för tobaksindustrin, avslutar Åke Jonson.

Genom projektet Tobaksfri ungdom i Västra Götaland gör Folktandvården extra insatser för att förebygga rökning och snusning bland ungdomar.

– Målet är att alla ungdomar i Västra Götaland någon gång under mellan- och högstadiet ska ha fått en lektion i munhälsa och tobaksprevention, vi lyfter också tobaksfrågan vid besöken hos oss, berättar Åke Jonson.

Syftet är även att hjälpa dem som har börjat röka eller snusa att sluta.
– Ungdomar som vill sluta röka kan få hjälp via skolhälsovården och vuxna kan vända sig till vårdcentralen, säger han.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev