Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

Replik

14 februari 2020

Tomas Josefsson tackar SACD!

Tack SACD för de fina böckerna ni skickat till tandvårdsklinikerna i Norrbottens folktandvård. Det var en snäll och vänlig gest som vi är tacksamma för.

Det är däremot en lite oväntad generositet. Jag som chef över tandvården i Norrbotten känner viss förvåning då jag aldrig sagt eller skrivit ett negativt ord om estetisk tandvård eller det funktionella synsätt som är starkt förbundet med detta.

Jag är själv specialist i oral protetik sedan 1995. Jag gjorde mina examensuppgifter inom ramen för adhesivt bunden keramik, vilket då var ett fält med betydande kunskapsluckor.  Jag skrev en Review artikel om dentinbonding vilken mottogs med intresse av bransch och kollegor. Jag har föreläst både nationellt och internationellt under rubriken ”How to create natural teeth”. Jag är väl insatt i det som brukar betecknas som ”estetetisk tandvård”. Det är en självklar ingrediens i all tandvård. De senaste 7-8 åren har detta intresse fått stå tillbaka för mitt arbete som i dag är divisionschef för Folktandvården i Norrbotten.

Tomas Josefsson Divisionschef Ftv Norrbotten

Tomas Josefsson Divisionschef Ftv Norrbotten

Strax efter årets Swedental skrev jag en krönika i ett internt nyhetsbrev i Folktandvården Norrbotten. Jag skrev om den uppenbara överetablering som tandvården i våra större städers citykärnor präglas av. Jag tog upp att friska patienter kallades till undersökning flera gånger om året. Ett faktum som den pågående tandvårdsutredningen ”Jämlik tandvård” redan noterat. Jag skrev om den kosmetiska tandvårdens mest extrema uttryck där botoxinjektioner börjat användas av tandvårdskliniker. Där använde jag begreppet ”hitte-på-tandvård” som jag definitivt tycker att det utgör. Det är kanske inte förvånande att sådana fenomen upplevs som provocerande när det finns många kommuner i Sverige som helt saknar tillgång till tandvård.

Estetisk tandvård har över huvud taget aldrig nämnts i den aktuella texten. Efter den interna publiceringen har uppfattningar om vad som skrivits cirkulerat på sociala medier i en omfattning som skapat nya sanningar utan verklighetsbakgrund. Det tenderar tyvärr att fungera så på ”nätet” i bland. Jag frågade en ”upprörd” norrbottenskollega (privat) om denne läst originaltexten och, nej, det hade denne inte gjort. Inte så oväntat.

Uppenbarligen har samma fenomen drabbat SACD. Det är i sig ett dåligt tecken att några verkar ta vid sig och känner sig träffade av en text som handlar om överkonsumtion av tandvård. Jag hade inte väntat den reaktionen då jag, precis som de flesta av er, känner mig trygg med principerna i estetisk tandvård och dess roll i modern tandvård.

Kan finnas skäl för lite självrannsakan, det vore synd om ni själva ska förstöra ert varumärke.

Jag går i pension i vår. Då ska jag återuppta mitt pausade föreläsande. Jag ska gärna föreläsa för er om ”etik i estetisk tandvård”. Jag har gjort det förr. Riktigt bra föreläsning faktiskt. Väldigt snygga bilder.

Då får ni hör av er. Jag bifogar mitt korrekta namn. Det får nog anses symptomatiskt att ni inte hade koll på vad jag hette när ni inte heller hade koll på vad jag har skrivit.

Än en gång: Tack för de fina böckerna!

Tomas Josefsson
Divisionschef
Folktandvården Norrbotten
tomas.josefsson@norrbotten.se

Relaterat:

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev