Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Trender som förväntas växa under 2023

Tandtekniken och tandvården är i ständig förändring, med nya innovationer och tekniker som hela tiden utvecklas. Här är några av de senaste trenderna inom vår bransch som jag tror vi kan förvänta oss att växa under 2023.

 

3D-Printing

3D-utskriftsteknik används inom tandvården för att skapa skräddarsydda implantat, proteser och kirurgiguider. Med hjälp av 3D-utskrift kan både lab och tandläkare producera exakta och patientspecifika restaureringar på en bråkdel av den tid det skulle ta med traditionella metoder. Nya material kommer hela tiden och vi ser redan trender i tex USA där man nu godkänt 3D printade kronor som keramiska ersättningar. Det är bara början.

Virtual Reality (VR)

Virtual reality-teknik används för att simulera tandingrepp och utbilda patienter. Detta gör att patienter kan se exakt vad som kommer att hända under en procedur, vilket minskar ångest och ökar förståelsen. VR används också för att utbilda tandläkarstudenter och hjälpa dem att träna på procedurer innan de arbetar med riktiga patienter. Spännande teknik som vi precis börjat skymta början av, blir intressant att se hur det utvecklas närmaste framtiden.

Robotteknik

Robotteknik används redan inom tandvården för att hjälpa till med procedurer som implantatplacering, rotbehandling och oral kirurgi. Robotteknik erbjuder ökad precision och noggrannhet, minskar risken för komplikationer och förbättrar resultaten för patienterna. Likaså här är vi i början av ett paradigmskifte som jag följer med spänning.

Intraorala skannrar

Intraorala skannrar blir allt populärare som ersättning för traditionella avtryck. Dessa enheter använder 3D-bildteknik för att skapa detaljerade digitala modeller av insidan av en patients mun. Dessa modeller kan användas för en mängd olika syften, inklusive att skapa restaureringar, ortodontisk behandlingsplanering och identifiera orala hälsoproblem. 3Shape trios kan ju tex identifiera karies. På Cosmodent tar vi numera enbart emot digitala avtryck då precisionen är överlägsen analoga avtryck.

Artificiell intelligens (AI)

Artificiell intelligens används inom tandvården för att analysera röntgenstrålar, CT-skanningar och andra diagnostiska bilder. AI kan hjälpa tandläkare att identifiera och diagnostisera munhälsoproblem, såsom hålrum och tandköttssjukdomar, snabbare och mer exakt. På labbsidan händer det massa spännande utveckling som kommer hjälpa oss att jobba smartare och noggrannare där AI kommer hjälpa till med monotona arbeten och enklare arbeten som singelkronor och bettskenor.

Sammanfattningsvis är de senaste trenderna inom branschen som kommer att ses växa under 2023:

  • 3D-printing för att skapa skräddarsydda implantat, proteser och kirurgi guider
  • VR för simulering av procedurer och patientutbildning
  • Robotik för precision och noggrannhet
  • Intraorala skannrar för digitala avtryck
  • Artificiell intelligens för att analysera och diagnostisera

Dessa teknologier kommer att revolutionera hur tandvården tillhandahålls och kommer att förbättra patientupplevelser. När tekniken fortsätter att utvecklas kan vi förvänta oss att se ännu fler framsteg inom tandvårdsområdet som kommer att bidra till att förbättra patienternas resultat och göra tandvården mer tillgänglig och prisvärd.

Önskar alla ett spännande 2023.

 

Przemek Seweryniak, CDT
Cosmodent AB, Malmö
www.cosmodent.se

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev