Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Uppdaterade rutiner för aerosolbehandlingar

Nu öppnar Folktandvården Västra Götaland återigen upp för att utföra aerosolbildande behandlingar. Anledningen är nya rutiner som innebär en trygg och säker miljö för både patienter och medarbetare.

Den 9 april gjorde tandvårdsledningen ett tillfälligt stopp för aerosolbildande behandlingar på grund av coronaviruset. Framförallt handlade det om behandlingar där utrustning med vattenkylning som bildar en fin vattendimma används, exempelvis vissa borrar och ultraljudsinstrument.

– Vi sätter arbetsmiljön högt på agendan och som en försiktighetsåtgärd valde vi att stoppa vissa behandlingar. Under veckan har vi arbetat intensivt för att säkerställa att alla behandlingar sker med en god arbetsmiljö och hög patientsäkerhet. Jag känner mig trygg med att vi nu har stärkt våra rutiner, säger tandvårdsdirektör Ann-Charlotte Sundelin.

I de nya rutinerna finns en rad olika åtgärder som ska hindra smittspridning. Till exempel att använda handinstrument istället för ultraljudsinstrument och att oftare anlägga kofferdam (en duk som isolerar tanden).
– Vi har ett uppdrag från Västra Götalandsregionen att hålla igång verksamheten och när vi nu har säkrat rutinerna är det viktigt att starta upp de flesta behandlingarna igen. Både för våra patienters skull, för Folktandvården och för samhället i stort.

Samtidigt flaggar Ann-Charlotte Sundelin för att förändringen inte är permanent.
– Kunskapsläget om covid-19 förändras hela tiden, vi håller oss dagligen uppdaterade och följer Västra Götalandsregionens riktlinjer.

Källa: Folktandvården Västra Götaland

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev