Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Debatt

26 september 2014

Uppmärksamma de äldres tandhälsa

Insändare: Dagens äldre –  med eller utan omsorgsbehov – bor allt längre tid i sina egna hem. Platserna i äldreboende har minskat med 25 procent mellan 2001 och 2012, trots att befolkningen blir allt äldre. Som en följd av detta ser vi hur äldre ensamboende riskerar tappa kontakten med tandvården.

Dessa fakta faställs i en rapport om äldres tandhälsa från Centrum för äldretandvård vid Institutionen för odontologi  vid Göteborgs universitet. Andelen äldre som har behov av hjälp och stöd ökar markant från 80 års ålder. Det är vid denna ålder som tandhälsan börjar försämras

 

En ond cirkel

– Äldre patienter riskerar hamna i en ond cirkel av dåliga tänder – tuggsvårigheter -undermålig kost – försämrad munhygien – karies. Att ohälsa i munnen kan påverka hälsan negativt i övriga kroppen är känt sedan länge, säger Calle Hagman, estetiskt inriktad tandläkare i Åsa, som bloggar på www.callehagman.se/calles-blogg 

Ett exempel är bakteriell lunginflammation som kan orsakas av sjukdomsframkallande bakterier från munhålan som kommer ner i lungorna:

– På sjukhem och liknande har patienterna rätt att få hjälp med sin tandhygien och med att laga det som behöver åtgärdas men detta sköts tyvärr inte som det skall på de flesta ställen numera, säger Calle Hagman

 

En verkligt god investering

Calles råd är investera i munnens hälsa i tid innan kroppsliga och själsliga krafter gör det svårt eller omöjligt att upprätthålla en god munhälsa. En frisk mun ökar också möjligheten att upprätthålla en god allmän hälsa.

– Jag kan inte nog betona vikten av att gå regelbundet till tandläkaren och utföra förebyggande tandvård med fluor och tandstensborttagning.Detta ska ske såväl innan som när man blivit lite äldre. Man är aldrig för gammal för att gå till tandläkaren, avslutar tandlakare Calle Hagman

Calle Hagman är en tandläkare i Åsa med en passion för estetisk tandvård. Nätverkande och ständig kunskapsuppdatering är två kärnvärden för tandläkare Calle Hagman. Han är founding member, tidigare president och fortfarande aktiv medlem i SACD, Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, landets ledande nätverk för kvalitetsstyrd, kunskapsbaserad  estetisk och kosmetisk tandvård.

 

Källa: Pressmeddelande från Tndl Calle Hagman

Kommentar från Per Ahlberg/Dental24: Ovan är ett bra exempel på hur man kan informera och påverka patienter!

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev