Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

9 januari 2012

Uppsala kan bli först att erbjuda tillgång till egna journaler som e-tjänst

Från och med i höst beräknas alla patienter inom Uppsala läns landsting få möjlighet att ta del av sina journaler via internet. Tjänsten är den första av sitt slag i Sverige men kan komma att bli allt vanligare tack vare ett utvecklingsprojekt där flera EU-länder ingår.

En av de stora anledningarna till att landstinget i Uppsala har utvecklat en nätbaserad journaltjänst är att många patienter vill söka egen information vid sidan av den som ges av vården. Det kan handla om att ta reda på mer om diagnoser och behandlingsmetoder.

Redan i dag utnyttjar många möjligheten att få utskrifter av den egna journalen hemskickade med posten. Under 2010 begärdes uppemot 11 000 journaler ut, vilket är en fördubbling jämfört med tidigare år.

Prototyp testas

Landstinget i Uppsala har under flera år testat en prototyp för journaltjänsten och kommer under våren att fortsätta utvecklingsarbetet. Om allt går enligt planerna kommer den nya e-tjänsten att tas i drift för samtliga länsinvånare under andra halvåret 2012. En förutsättning för att kunna använda e-tjänsten är att man har en så kallad e-legitimation, som utfärdas av bland annat bankerna. I slutet av året beräknas även utomlänspatienter kunna få tillgång till sina journaler.

Projektet har väckt intresse både i Sverige och internationellt. Under 2012-2014 kommer landstinget att leda ett EU-projekt med nio medverkande länder som alla planerar, eller håller på att införa, liknande tjänster. Den 9-10 januari samlas projektdeltagarna till ett upptaktsmöte i Uppsala.

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev