Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Produktnyheter

4 maj 2012

USA-patent för nanoyta till implantat

Den nano-tunna ytan är baserad på substansen, hydroxylapatit (HA), som genom storlek, form, struktur och kemi efterliknar det hårda i benet. Ytans likhet med mänskligt ben gör det är lättare för kroppens egna benceller att läka fast implantatet. Det nu godkända patentet, som avser nanotunna ytbeläggningar av HA, gäller fram till 2024.

Bolaget har sedan tidigare även godkännande från den amerikanska myndigheten FDA att sälja ytan på ett dentalimplantat.

– Detta är ett viktigt steg i vår satsning mot den amerikanska implantatmarknaden som är världens största, säger Ulf Brogren som är VD för Promimic

Göteborgsföretaget har sedan tidigare patent på produkten i bland annat Sverige, Israel, Kina och Ryssland.

Den unika implantatytan HAnano Surface går att använda på alla kommersiellt tillgängliga implantatmaterial. Fram till idag har Promimic visat i ett tiotal in vivo-studier att ytan ger bättre förankring och ökar inläkningshastigheten av ett implantat. Den senaste studien genomfördes med HAnano Surface belagda PEEK-implantat. PEEK är ett polymermaterial som har haft starkt tillväxt inom implantatindustrin de senaste 10 åren. PEEK fungerar ihop med ben men utan en annan yta integrerar material långsamt eller inte alls med benvävnad. Resultaten från Promimics studier visade dock att HAnano Surface skapar bentillväxt direkt på implantatet och att implantaten därigenom sitter hårdare fast. Studierna är gjorda i samarbete med Sahlgrenska Akademin och Tandläkarhögskolan i Malmö.

Bolaget startades 2004 av två Chalmersforskare och Chalmers Innovation. Huvudägare idag är förutom grundarna även Karolinska Development, Almi Invest Västsverige och Innovationsbron.

Källa: www.promimic.se

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev