Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Utmärkelse till uppfinnaren av CareShieldTM

Mats Norman, tandläkare och verksamhetschef, Tandläkarna Norman i Uddevalla har fått utmärkelsen Guldhjärtat – Praktikertjänsts pris för bättre vård – i kategorin Innovation. Tillsammans med Orsing utvecklade Mats Normans sin idé för CareShield: från Petflaska till färdig produkt.

Jurymotivering kategori: Innovation

“När Covid-19 gjorde sitt intåg i vår verklighet visade Mats på en handlingskraft som banade ny mark. Med idén om att minska aerosol vid patientmöten togs produkten CareShield™ fram. Genom idén och utvecklingen av produkten säkerställdes tandvårdspersonalens säkerhet och gavs en tryggare miljö för både medarbetare och patienter då eventuella viruspartiklar från aerosolen fångades upp av CareShield, istället för att ligga kvar i luften. Med en kombination av handlingskraft, nytänkande och mod utvecklar Mats inte bara arbetsmiljön för mottagningen utan även branschen som helhet. “

Mats Normans kommentar till utmärkelsen Guldhjärtat

”Jag är mycket hedrad över att ha fått det här priset för en produkt som jag är övertygad om är ett viktigt skydd mot smitta inom tandvården. Ursprunget till idén är den rädsla som våra medarbetare kände i sitt kliniska arbete i början av Covid-19, i mars 2020.

Alla tandläkarmottagningar har sugsystem och jag tänkte att det måste vara möjligt att ansluta ett skydd mot aerosol och stänk till det. Jag hittade lämpliga PET-flaskor för apelsinjuice och började experimentera med att skära dem i olika former. När jag hittat rätt form var det enkelt att ansluta PET-flaskan till sugslangen med hjälp av avtryckssilikon. Jag märkte genast att prototyperna fungerade som avsett och tog kontakt med Orsings fabrikschef Nenad Trlin som utvecklade idén till en fungerande produkt på rekordtid.

Tillsammans tog vi fram en produkt som maximerar flödet i sugslangen och på det sättet får den att fungera även när den ansluts till slangen med mindre diameter. Det viktiga är att CareShield hålls nära munnen. Det gör att aerosol åker in i sugslangen och att större droppar som skvätter fastnar på insidan av skärmen.

CareShield fungerar som ett aktivt skydd vid källan. Fysikens lagar säger att sugeffekten avtar med kvadraten på avståndet. Externa sugar med större sugförmåga blir därför helt ineffektiva på grund av det större avståndet från källan – munnen.

Orsing hade CareShield till försäljning inom tre månader från det att jag fick idén, vilket jag tycker är fantastiskt.”

CareShieldTM

CareShield är en lättanvänd transparent skärm med en integrerad HVE-sugfunktion som avlägsnar droppar och aerosoler som kan innehålla potentiellt farliga patogener.

Under tandläkarundersökningar utsätts tandläkare, tandhygienister, tandläkarassistenter och patienter för aerosoler och organiska vätskor som blod och saliv. Vätskor som sprids och kontaminerar personlig skyddsutrustning och ytor runt om på kliniken. CareShield bidrar till att minska korskontaminering genom att avlägsna aerosoler och droppar genom ditt HVE-system under behandlingen. CareShield är lätt att ansluta och använda och säkerställer förebyggande risk för kontaminering för dig och dina patienter.

J H. Orsing AB, ett svenskt företag som utvecklar, tillverkar och marknadsför salivsugar, aspiratorrör och tillbehör för att göra det bekvämare för patienterna och lättare för tandläkarna i deras dagliga kliniska arbete. Tillför ett växande Bio-sortiment och välkända varumärken som Hygoformic®, Scantube®, Hygovac®, Hygotip®, Hygojet®, Hygosurge® och CareShield™. En del av DirectaDentalGroup sedan 2015.

 

Källa: DirectaDentalGroup

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev