Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

28 februari 2014

Valfri specialisttandvård för barn och ungdomar i Skåne

Från den 1 mars kan barn och ungdomar själva välja var de ska få sin kostnadsfria specialiserade tandvård i Skåne.

Varje år får ungefär 7500 skånska barn- och ungdomar specialiserad tandvård. Det kan vara till exempel viss käkkirurgi, svårare rotbehandling, tandreglering eller vård vid mycket stor tandvårdsrädsla. Tidigare har man varit hänvisad till en redan utvald mottagning, oftast den närmaste, i alla fall utom tandregelring. Nu kommer man själv välja var man vill få tandvården.

Kostnadsfritt hos godkända mottagningar

Mottagningen man väljer kan vara privat eller offentligt driven. Gemensamt är att den måste vara ackrediterad (godkänd) av Region Skåne utifrån ett antal olika kriterier, annars är inte tandvården kostnadsfri för patienten.

– Det är behandlande tandläkare som avgör om man behöver specialisttandvård och som skriver remiss. Man väljer specialistmottagning tillsammans med sin tandläkare. Det som har betydelse är till exempel vad man har för problem, men också vilken mottagning som ligger bra till utifrån var man bor, går i skola eller tror passar av någon annan anledning, förklarar Pia Bagewitz, enhetschef på enheten för tandvårdsstyrning, Region Skåne.

60 specialistmottagningar

Från och med den 1 mars har barn- och ungdomar 60 godkända specialistmottagningar på 13 orter att välja mellan och antalet förväntas växa. Vilka mottagningar som man kan välja mellan hittar man på webbsidan 1177.se

– Sedan tidigare har vi i Region Skåne ett system med att man inom den allmänna barn- och ungdomstandvården fritt väljer tandläkare. Nu tar vi nästa steg genom att det fria valet även kommer omfatta den specialiserade tandvården för barn och unga. Detta kommer öka tillgängligheten till specialisttandvården för barn och unga i Skåne, vilket är bra, säger Anders Åkesson (mp), regionråd med sjukvårds- och tandvårdsansvar

I Skåne får alla kostnadsfri tandvård till och med december det år man fyller 19 år, finanserad av Region Skåne. Sedan tidigare har det varit möjligt att välja var man ska få allmän barn- och ungdomstandvård.

Källa: Pressmeddelande Region Skåne

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev