Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Produktnyheter

29 juni 2012

Varning för direktimport av handhållen röntgenutrustning

Strålsäkerhetsmyndigheten varnar tandläkarmottagningar från att direktimportera en viss typ av handhållen röntgenutrustning och påminner om att det krävs tillstånd från myndigheten för att få använda sådan utrustning. Bakgrunden är att brittiska Health Protection Agency (HPA) konstaterat att stråldoserna från utrustningen är allt för höga.

Strålsäkerhetsmyndigheten har från den brittiska organisationen Health Protection Agency, HPA, fått en rapport om att en handhållen röntgenapparat som är avsedd för tandvård och som importerats från Kina har brister i strålsäkerheten. Apparaten, som är väldigt lågt prissatt, är inte CE-märkt och kan direktimporterats via beställning över internet.

– HPA har mätt de stråldoser som apparaten ger till operatör och patient och kommit fram till att stråldoserna blir allt för höga. Vi vill därför varna tandläkarmottagningar från att direktimportera sådan utrustning och påminner samtidigt om att det krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att få importera alla typer av röntgenutrustning, säger Anders Wikander, inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Strålsäkerhetsmyndigheten har ännu inte fått rapporter om att denna eller liknande apparater finns i Sverige.

Tidigare har även FDA, USA:s Food and Drug Administration, varnat för denna typ av apparat.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

För mer information se ››

 

 

 

 

 

 

 

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev