Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Podcasts

Podcast

2 april 2020

Vetenskap & hälsa: Covid-19-special

Vll du veta mer om Coronavirus, SARS-Cov-2, covid-19, vaccin, m.m. rekommenderas du lyssna till denna podcast.

Mot slutet av förra året, i december 2019, började vi få signaler om en ny luftvägssmitta som spred sig snabbt i den kinesiska staden Wuhan och i mitten på januari blev det känt att det rörde sig om ett så kallat coronavirus. De första signalerna om ett utbrott i Europa kom från Italien under andra halvan av februari, och den 11 mars tillkännagav WHO att sjukdomen nu var en pandemi. Sedan dess har det gått snabbt även i Sverige.

Många smittsamma sjukdomar som drabbar oss människor har sitt ursprung i djur, så även det nya coronaviruset, SARS-Cov-2, som orsakar luftvägssjukdomen covid-19. Även om mycket fortfarande är okänt kring det nya viruset så finns en hel del som tyder på att det har sitt ursprung i fladdermöss. Vad är det som händer när djursmittor plötsligt börjar smitta även oss människor? Varför utvecklas vissa till stora epidemier medan andra kvävs i sin linda? Vad är en superspridare och hur smittar SARS-Cov-2? Det är några av de frågor som vi kommer att diskutera. Vi kommer också prata om flockimmunitet, nya vaccin och varför det är en extra utmaning att utveckla läkemedel mot virus. Och mycket annat.

Vår gäst i studion är Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet.

Intervju: Tove Smeds; Producent: Eva Bartonek Roxå; Ljudtekniker: Patrik Jävert

Källa: Vetenskap & hälsa som är ett samarbete mellan Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, Malmö universitet och sjukvårdsförvaltningarna inom Region Skåne.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev