Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Partnersamarbete

Utrustning

15 februari 2021

Viktiga överväganden nästa gång du köper en behandlingsstol

När du utrustar eller renoverar din tandläkarmottagning är valet av behandlingsstol förmodligen det viktigaste investeringsbeslutet. Vilka faktorer bör du överväga? Att välja rätt behandlingsstol är mycket viktigt med tanke på att en tandläkare arbetar med stolen i upp till 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan i över 30 år. Därför gäller det att välja rätt.

Förut brukade beslutet mest handla om att välja en behandlingsstol till rätt pris och med rätt färg för undersökningsrummet. Idag är tandläkare väl medvetna om att behandlingsstolen, tillvalen och de inbyggda tekniklösningarna inte bara påverkar patientkomforten och personalens arbetsmiljö, utan även effektiviteten och lönsamheten i hela tandvårdskliniken.

Så vilka faktorer ska en tandvårdsklinik ta hänsyn till?  

Ergonomin är av avgörande betydelse

Förekomsten av MSD (muskuloskeletala sjukdomar) bland tandläkare, tandsköterskor och tandvårdsstuderande varierar mellan 10,8 och 97,9 % beroende på vilken del av kroppen som påverkas. Överkroppen, nacken, axlarna och handlederna är värst utsatta, vilket ofta leder till sjukfrånvaro eller till och med förtidspensionering.1, 2

XO SEAT är utformad för god sittergonomi under behandlingen, utan belastning på kropp, hals eller huvud, timme efter timme, dag efter dag. På XO FLEX behandlingsenhet kan nackstödet ställas in i sex olika lägen. På så sätt, tillsammans med flexibiliteten i positioner från kl. 9 till kl. 12, får du bästa möjliga vy av varje tandyta utan att behöva böja eller sträcka nacken, ryggen eller överkroppen.

Varje instrument på stolen har en unik, individuellt balanserad instrumentupphängning. Detta ger perfekt balans och belastar inte fingrarna, händerna, armarna eller axlarna.

Dessutom är sugslangarna intuitivt placerade och lätta att greppa. Efter användning släpper du slangarna så dras de automatiskt in i hållaren.

Säkerställer hög avkastning på investeringen

Det bästa sättet att maximera värdet på investeringen är att spara tid – utan att det påverkar kvaliteten på behandlingen.

Med XO FLEX kan tandläkaren bestämma när man ska arbeta ensam eller tillsammans med tandsköterska. Oavsett har man alltid snabb och enkel tillgång till instrument, sug och material – samtidigt som maximal koncentration och effektivitet bibehålls. Detta sparar tid, ökar produktiviteten och minskar driftskostnaderna.

Lugna, belåtna patienter

För att ta hand om patienter på en tandvårdsklinik räcker det inte med kvalitetsvård, centralt läge och överkomliga priser. Du måste också erbjuda en bra patientupplevelse.

Instrument och instrumentbryggan är positionerade över patientens bröstkorg. Patienten förblir lugn eftersom instrumenten är utom synhåll.

XO behandlingsstol ger optimal patientkomfort med flera justeringsalternativ, unikt nackstöd och integrerat armbågsstöd som standard.

Med hänsyn till covid-19 är det också viktigt att observera att med XO FLEX maximeras skyddet mot korskontaminering. Alla enhets- och stolfunktioner kan regleras med hjälp av fotreglaget. Allt som berörs av tandläkaren och tandsköterskan under behandlingen kan lossas och desinficeras eller autoklaveras. Alla ytor är släta och lätta att rengöra och enhetens metalldelar är belagda med en innovativ antibakteriell beläggning.

Förbättrar tandvården

Alla tandläkare som utför tandvård på högsta nivå blir hjälpta av tandvårdsutrustning som gör det möjligt att utnyttja sina färdigheter och sin expertis till fullo.

XO FLEX gör det möjligt att styra alla enhetsfunktioner, instrument, patientstolen eller belysning med ett fotreglage som gör att tandvårdspersonalen kan inrikta sig helt på patienten.

Den automatiska sugslangen är en unik XO-funktion som hjälper till att hålla insidan av munnen torr och synlig. Tandläkaren behöver inte växla från ett dynamiskt instrument till en spruta och förblir därmed fokuserad.

Som en unik XO-funktion går det också att justera mängden sprayvatten. Det är viktigt att använda rätt mängd sprayvatten. För lite vatten kan orsaka vävnadsnekros, men om det är för mycket störs synfältet.

1 Lietz J, Kozak A, Nienhaus A. Prevalence and occupational risk factors of musculoskeletal diseases and pain among dental professionals in Western countries: a systematic literature review and meta-analysis. PLoS One. 2018;13(12):e0208628.

2 Leggat P, Kedjarune U, Smith D. Occupational health problems in modern dentistry: a review. Ind Health. 2007;45:611–21.

Källa: XO CARE

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev