Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Vill se mer jämlik tandvård

Den 8 mars kommer regeringen besluta om direktiven till utredningen för en mer jämlik tandhälsa. Målet är att skapa bättre förutsättningar för en regelbunden och förebyggande tandvård där alla, oavsett inkomst, har råd att gå till tandläkaren regelbundet.

– Idag skiljer sig tandhälsan mellan olika grupper i samhället. Har du det gott ställt så har du också bättre och friskare tänder. Det är inte så konstigt när det är så dyrt att gå till tandläkaren. Pensionärer är extra drabbade, säger socialminister Annika Strandhäll.

– Nu ser vi över hur vi kan ta nästa steg för en mer jämlik tandvård där ingen ska behöva avstå att gå till tandläkaren på grund av att man inte har råd, säger socialminister Annika Strandhäll.

Utredningen ska lämna förslag om hur tandvårdssystemet kan utvecklas för att bli mer resurseffektivt och jämlikt. De förändringar som föreslås ska syfta till att minska skillnaderna i tandhälsa hos befolkningen i stort.
Utredningen ska även analysera skillnader i tandhälsa samt pröva vilken betydelse priset på tandvård har för en jämlik tandvård och tandhälsa.

Regeringen har gjort flera satsningar på tandvården under mandatperioden. Det allmänna tandvårdsbidraget har dubblats för alla och fyrdubblats för äldre mellan 65-74 år. Åldersgränsen för den kostnadsfria tandvården kommer att höjas – från och med nästa år kommer alla upp till 23 besöka tandläkaren gratis. Regeringen ser trots detta att mer behöver göras och därför tillsätts utredningen. Utredare kommer att presenteras i samband med regeringsbeslutet.

Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande senast den 1 mars 2020.

 

Källa: Regeringskansliet

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev