Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Aktuellt

volentärarbete

28 december 2023

Volontärarbete på Filippinerna 2023

Tandläkare Utan Gränser (TLUG) har bedrivit humanitärt arbete sedan 2009, främst fokuserat på flera länder i Afrika. År 2018 initierades en ny fas av engagemang på Filippinerna tack vare Niels Berger, VD för ett svenskt rederi vars betydande besättning hade filippinskt ursprung.

Ön Leyte drabbades hårt av supertyfonen Yolanda, flera av Niels besättningsmän var från ön och Niels bestämde sig för att hjälpa till på plats. Under ett besök på Leyte träffade Niels några av besättningsmännens frua och de arbetade som lärare på Santiago Elementary School, här identifierades ett stort behov av tandvård för barnen då allmän tandvård till barn och ungdomar inte existerar på Filippinerna.

Niels kontaktar 2017/2018 TLUG, Santiagostiftelsen grundas och första volontärresan till Santiagoskolan sker i mars 2018. Då var det nuvarande TLUG:s ordförande Magnus Sturebrand som ensam tog sig till Santiagoskolan för screening av samtliga skolbarn och för att bilda sig en uppfattning av behandlingsbehovet. Behovet är skriande stort då munhygienrutiner saknas, många äger inte ens en tandborste och sockerintaget är stort då det är mycket socker i maten och läsk dricks ofta.

Sedan 2018 har TLUG genomfört två volontärresor per år, med undantag för perioden under pandemin. Antalet volontärer har stadigt ökat och i oktober nådde vi en grupp om 12 personer från Sverige, Danmark och Norge – en fantastiskt engagerad och härlig samling! Nu för tiden är TLUG såpass trimmat att vi hinner besöka 6 skolor där vi undervisar 1000 skolbarn i åldrarna 5-13 år i tandborstteknik, munhygienrutiner samt kost/karies. I samband med munhygienundervisningen får varje barn en ny tandborste och en tub tandkräm, den nya tandborsten skall vara kvar i skolan, den gamla får de ta hem. I skolan skall barnen borsta tänderna 2 ggr per dag och det skall lärarna se till att det blir gjort.

Förutom utbildning i munhygienrutiner undersöks samtliga barn och undersökningsprotokoll skrives, extraktioner löser vi på plats och dessutom enklare glasjonomerfyllningar i permanenta tänder samt 5:orna i mjölktandsbettet. Svårare  behandlingar som kräver tandläkarutrustning remitterar vi till Dr Molon som har sin praktik i byn Palompon. TLUG står för behandlingskostnaderna hos Dr Molon, dessutom ser organisationen till att barnen kommer till och från Dr Molon vi dessa behandligstillfällen då de allra flesta av dessa barn bor väldigt avskilt och lokaltrafik saknas.

Förutom arbetet i dessa 6 skolor hann vi med 2 arbetspass i kåkstaden Dry Dock, enkla hus byggda på pålar i och vid vattnet i utkanten av Palompon, fattiga människor som ville bli av med värkande tänder. Arbetsdagarna var långa, oftast 9-10 timmar, det var dessutom oerhört svettigt att jobba i den 35-gradiga värmen. Men det är roligt och stimulerande att vara volontärarbetare och hjälpa behövande barn och vuxna med tandvård, såpass roligt att både jag och min fru Ann som också är tandläkare har anmält vårt intresse för volontärarbete nästa år igen.

Nu i oktober var ju volontärstyrkan 12 personer, det var 8 tandläkare, 2 tandhygienister och 2 tandsköterskor – en bra mix.

 

Gör vår verksamhet någon nytta?

På bilden ser man statistik från en av skolorna, 2019-04 extraherade vi 43 permanenta tänder, 2023-10 3 st permanenta tänder! Fantastisk förbättring, dessutom läser vi av antalet remisser till Dr Molon, dessa minskar i antal allteftersom. Den här statistiken informeras lärarna om så de motiveras att dagligen se till att barnen borstar tänderna i skolan.

/Tandläkare Tommy Dextorp

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev