Guide: Att göra och inte göra när det gäller digital kommunikation
Våra mediavanor förändras allt mer. Fler och fler hämtar numera ny kunskap och information via olika digitala kanaler såsom sociala medier, e-mejl, hemsidor och olika sökmotorer som Google-sök och Chat-GPT. Detta gör att den som vill göra sig hörd också måste finna nya sätt att synas digitalt i läsarnas informationsflöde.
Det kan vara svårt att välja rätt kanal
Algoritmer
Det är numera vanligt att man förlitar sig till externa plattformar med ”hemliga” algoritmer för att nå fram till sin målgrupp. Detta gör att man inte har full koll på vem som har tagit del av avsändarens budskap, eller inte. För att säkerställa att informationen går fram bör man ha ett eget uppdaterat godkänt register eller använda sig av en extern nischad kanal med stort genomslag specifikt i önskad målgrupp.
Annonsering
Att annonsera digitalt är inte det samma som traditionell annonsering i printmedia. Digitala annonser s.k. banners har både för och nackdelar. Några av fördelarna är att de är enkla och billiga att producera, kan vara rörliga/animerade och interaktiva (länkade) för t.ex. konvertering av visat intresse. Dessutom är digitala annonser miljövänliga och enkla att distribuera, om man bara har tillgång till mottagarens flöde.
Nackdelen kan vara att man försvinner i bruset eller inte når fram över huvud taget.
Pressmeddelande
En del avsändare lägger ner mycket tid och resurser på att utforma informativa pressreleaser men missar att tänka på att få dem distribuerade eller publicerade. Ett annat vanligt misstag är att man pratar i egen sak (t.ex. överdriver egen Unique Selling Point/USP, framhäver sitt eget varumärke, etc.) och glömmer ofta mervärdet för mottagaren vilket gör att de heller inte blir trovärdiga eller publicerade över huvud taget.
Storytelling
Storytelling, eller advertorials som det också heter, är ett effektivt sätt att nå fram med ett djupare budskap som ofta fastnar i läsaren minne. Passar bra för reportage där man själv kan bestämma innehållet. Det är ingen slump att många kommer ihåg de gamla isländska eller HC Anderssons sagor.
Listning av kurser och event
Gör man kundaktiviteter såsom kurser och/eller möten bör man marknadsföra dessa i lämpliga forum såsom kalendarium, hemsidor och sociala medier. Detta är också ett bra sätt att konvertera intresse och bygga upp ett eget prospektregister.
Sökoptimering
Idag söker många svar på sina frågor via sökmotorer eller AI-appar såsom Google eller Chat-GPT. Då gäller det att ens budskap finns med i svaren. Detta gör man t.ex. genom att vara relevant och att medvetet sökoptimera det man publicerar i de rätta digitala kanalerna.
Tänkvärt
Tänk på att det kan vara värt att köpa digital publicitetsplats. Detta kostar sällan särskilt mycket och kan vara väl värt att investera i. Det som kostar är nedlagd tid på att skapa innehåll och det är det som inte syns/når fram som är dyrt!
Källa: Dental24
Relaterat: Vad du måste känna till om GDPR