Universitetskanslersämbetet ger Karlstads universitet rätt att utfärda tandhygienistexamen

UTBILDNING

Karlstads universitet har fått rättighet att utfärda tandhygienistexamen. Det meddelade Universitetskanslersämbetet, UKÄ den 22 april. Beslutet innebär att tandhygienistutbildningen kommer att kunna starta vid Karlstads universitet.

– Det här är ett mycket glädjande besked. Ett tandhygienistprogram är mycket efterlängtat av såväl studenter, värmlänningar som av arbetsgivare regionalt och nationellt, säger Johan Sterte, rektor för Karlstads universitet.

– Tandhygienistutbildningen kommer att präglas av högkompetenta lärare och det finns en mycket god arbetsmarknad efter avlagd examen, säger Heléne Hjalmarson, prefekt för institutionen för Hälsovetenskaper. Det vi arbetat fram är ett unikt upplägg tillsammans med flera regioner i mellansverige, men framförallt med Region Värmland, som garanterar studenterna tillgång till bra praktik under utbildningen.

Karlstads universitet avser att, i samverkan med Region Värmland, starta upp landets första akademiska tandvårdsklinik där utbildning, forskning och klinik integreras. En viktig innovativ verksamhet i samverkan för akademisk och regional utveckling.

– Vi ser verkligen fram emot att redan nu i höst välkomna våra första tandhygieniststudenter till Värmland och Karlstads universitet! I de här Coronatiderna med svåra konsekvenser för arbetsmarknaden är det extra viktigt att återuppta ett yrkesprogram vid Karlstads universitet som kommer att garantera arbete i framtiden, säger Helene Hjalmarson.

Under vårterminens antagningsomgång har 867 sökt till programmet och av dem är 199 förstahandssökande.

Källa: Karlstads universitet

Taggar
UTBILDNING