Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Approximal fyllning ökar kariesrisken för intakt granntand

I en tidigare rapport från NIOM News 10/15 har delar av denna studie rapporterats. Syftet med studien var att under en femårsperiod undersöka om klass II fyllningar ökar kariesrisken för en intakt granntand.

Studien omfattade tandpar av premolarer och molarer där patienten var sin egen kontroll. På den karierade sidan utfördes en approximal kompositfyllning Klass II i kontakt med den kariesfria granntanden. Tandparet på den kontralaterala sidan hade kariesfria approximalytor och fungerade som kontroll efter fem års observation.

Resultaten visade, att sannolikheten för restorativ behandling av den tidigare intakta granntanden, i kontakt med fyllningen, ökade fem gånger. Detta på grund av utvecklad karies.

Källa: NIOM/läs mer >>

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev