Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Reparera eller byta ut defekta kompositfyllningar?

Stora tids- och ekonomiska vinster skulle vara möjliga om defekta större kompositfyllningar kunde repareras med hållbart resultat i stället för att bytas ut i sin helhet.

De flesta kompositmaterial är möjliga att reparera, men vad kan klinikern göra för att uppnå bästa möjliga kliniska resultat över tid? I ett forskningsprojekt vid NIOM har gästforskaren Frode Staxerud undersökt detta i en laboratoriestudie.

I studien reparerades gamla och nya fyllningar med och utan silanisering av brottytorna och testades för brottstyrka i standardiserat test.

Sammanfattningsvis uppvisade reparaturer med silanisering av brottytan signifikant bättre styrka jämfört med de ytor som inte silaniserats. Kliniskt kan därför silanisering rekommenderas vid reparatur av både gamla och nya kompositfyllningar.

Läs mer: Nyhetsbrev från NIOM >>

 

Källa. NIOM

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev