Algoritmer – På gott och ont
I dagens digitala värld är det nästintill omöjligt att inte se de förändringar som användningen av algoritmer för med sig. Men är dessa förändringar en välsignelse eller ett problem?
Ny teknik har otaliga fördelar som kan förbättra vår vardag, men den medför även betydande risker. En av dessa är vår ökande tendens att förlita oss blint på tekniken. Ett tydligt exempel är den överdrivna tilltron till information som sprids okontrollerat på diverse digitala plattformar. Bör vi verkligen tillåta att aktörer som Facebook, Instagram, X eller Google får fritt spelrum att styra vår kommunikation genom algoritmer vars funktioner är dolda för oss? För varje dag som går samlar dessa stora medialeverantörer in mer data, som de sedan exploaterar genom algoritmiska processer. Detta kan ha allvarliga konsekvenser.
Vi möts ständigt av uppseendeväckande rubriker och bilder i en oändlig ström, samtidigt som innehållet blir alltmer ytligt. Ofta är informationen dåligt underbyggd eller rentav falsk (fake news) och sällan särskilt djupgående eller nyanserad. Därför är det avgörande att vi förhåller oss kritiskt till all information och hur den sprids.
Ett annat allvarligt problem är bristen på ansvarstagande; det finns sällan någon ansvarig utgivare för det som publiceras och delas på t.ex. olika sociala medieplattformar.
Självklart finns det många fördelar med den ökade tillgängligheten till information, men vi måste vara vaksamma. Det är viktigt att vara källkritisk, välja sina informationskanaler med omsorg och skilja mellan olika plattformar och avsändare.
Vi befinner oss i en ny tid – och det ställer krav på vårt kritiska tänkande.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.