Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

2 november 2015

Avundsamhet grunden till mycket olycka!

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Personligt: Ibland får jag frågan; ”Var får du alla idéer och energi ifrån”? Svaret är något jag gärna delar med mig av. ”Jag gör saker jag tycker om och försöker minimera allt annat”. Jag är övertygad om att det medvetet går att välja attityd och därigenom förändra livet för många!

Många medmänniskor behöver uppskattning, erkännande och bekräftelse. Därför skall man vara generös med beröm, sprida glädje omkring sig, ge uppskattning när någon har gjort något bra, dela positiv erfarenhet och välgång i livet.

Tyvärr upplever jag att vi människor ofta gör motsatsen d.v.s. är avundsamma. Avundsamhet är inte samma sak som avundsjuka. Det är mycket värre! Avund är en känsla som uppstår när en person saknar någon annans (förmodade) överlägsna egenskap, prestation eller ägande, och antingen själv önskar sig det eller önskar att den andra personen inte hade det.
Avund är också en av de sju dödssynderna men ändå idag så vanligt förekommande.

 

Allt går att ändra på

De sju dödssynderna har alla sina positiva motsvarigheter i de sju dygderna. Motsvarigheten till avundsamhet är medmänsklighet, osjälviskhet (motsats till egoism), eller altruism, om man så vill. Altruism är att hjälpa andra utan att önska något i motprestation.

Till altruism räknas generositet, självuppoffringar, att hjälpa människor med behov, och att frivilligt ge vika för någon annans vilja i strid mot ens egen.

I dessa tider gäller det t.ex. att hjälpa alla flyktingar som flyr från sitt hemland för sina liv. Det kan innebära en del uppoffringar för oss som för det mesta har det bra och lever i ett välutvecklat välfärdssamhälle. Samtidigt mår vi själva bättre och får ett rikare liv. Det ena utesluter inte det andra.

Lev väl!

/Per Ahlberg

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev