Den är här! Förslaget till en ny tandvårdsreform 2026. Det var ju bra… Eller?
Tydliga och starka reaktioner har redan skapats i olika forum. Det här är inte vad många (som bedriver kvalitativ tandvård) har tänkt sig. Jag följer olika forum för att försöka förstå för- och nackdelar. Se hur andra kollegor ser på denna typ av förslag. Jag har inte börjat se fördelarna riktigt än. Hur ska en billigare fyllning leda till en bättre tandhälsa?
Jag ställer mig själv frågan, varför krångla till det med ett fungerande system (personlig åsikt) som går att justera. Och vill man nu skapa bättre förutsättningar för 67+ kunde man väl bara sänka karensbeloppet för dem?
När jag spekulerar i den nya reform som ska ut på remiss så ser jag inte hur vi inom tandvården ska kunna hantera arbetsbördan, tidsåtgången, samtidigt som det ska hållas en god kvalitet. Så tyvärr, jag tror inte att denna ”10-tandvård” (som kommer ut på remiss) kommer att nå några framgångar för oss som jobbar med svensk tandvård och dessutom är egenföretagare.
Hur ska vi få patienterna att förstå innebörden av detta upplägg. Det kommer bli många och långa diskussioner. Redan nu märker jag av att patienter kommer att vänta med sin tandvård till 2026. Innebär det att 67+ inte kommer att gå till tandvården 2025 och vad får det för konsekvenser? Hur ska selekteringen se ut av patienter, alla som anser sig ha rätt till en billig fyllning kommer att vilja ha en!
Jag är tandhygienist med egen verksamhet och för mig är det en stor service för mina patienter att ha tillgång till en tandläkare som har tid och kompetens för att åtgärda frakturer, kronterapi, implantat osv. Nu funderar en av mina samarbetspartners på att lägga ner sin klinik om denna reform går igenom. Hon är nära pensionsåldern men hade tänkt jobba några år till. En annan samarbetspartner hade tänkt att bygga om sin klinik med ytterligare ett behandlingsrum för att ha möjlighet till att utveckla sin verksamhet men kommer avvakta. Jag får en känsla av att effekten av ett sådant här förslag på tandvård som den nya reformen kan komma att innebära – gör att fler inom tandvården (speciellt små privata kliniker) kommer att upphöra.
Lite frustrerad är jag över att jag inte kan läsa eller höra någon diskutera kring de preventiva insatserna och det förebyggande arbetet som vi tandhygienister bidrar till. När presentationen av tandvårdsreformen först presenterades så hoppade jag till när våra politiker verkar tro att alla äldre får tandlossning. Finns det tillräckligt kunskap hos våra politiker och utredare? Skulle det inte vara bättre att göra en insats i 67- (minus) åldern för att undvika sjukdomsutveckling? När ska vi integrera tandhygienisternas roll inom vård och tandvård?
Det är viktigt att lämna in åsikter, förslag och göra sin röst hörd när tandvårdsreformen är ute på remiss, förbättringsförslag lämnas på regeringens webbplats! Det är såklart positivt att det ska avsättas ekonomiska medel till tandvården men det hade varit önskvärt om vi kunde använda dem på rätt sätt!
Det här är mina egna reflektioner och personliga åsikter.
Vi ses väl i Göteborg på Swedental?!
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.