Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

22 januari 2022

Nu är det tid för vårt fackförbund, för vår tandhygienistförening och för samtliga tandhygienister att ryta till!

Lotta Björk Lillås

Tandhygienist

Inte minst för att vi som yrkesgrupp gör en otroligt stor skillnad i vår tandhälsa. Ska det löna sig att vi tar studielån och utbildar oss inom tandvården måste vi ju faktiskt också få ta del av den ekonomiska utveckling om t ex våra kollegor tandläkare gör.

Jag har följt SACOs löneutveckling för tandhygienister varje år men aldrig förr har jag sett och blivit så bestört av att skillnaden är så stor mellan tandläkare och tandhygienister medan den är minimal mellan tandsköterskor och tandhygienister. Jag tycker det är oerhört orimligt.

Det råder brist inom tandvården. Pandemin har gjort att revisioner och stödbehandlingar halkar efter. Det ställs höga krav på de som är kvar och kämpar på ute på de olika klinikerna. Samtidigt rycks det ifrån oss olika moment som vi har fått utföra med vår legitimation. Varför går besluten i fel riktning? Vi behöver få tillbaka rätten att utföra blekningar och estetiska injektioner och vi behöver ha rätten att utföra mindre fyllningar – utan att ha en tandläkare bakom oss. Vår legitimation och vårt ansvar i samband med vår reella kompetens är ju något vi har kämpat för.

Är det konstigt att allt fler tandhygienister byter yrke? Det är av yttersta vikt att t ex vårt fackförbund och vår tandhygienistförening prioriterar och lägger till en punkt på sin agenda där de tillför en stor summa pengar till att marknadsföra tandhygienister och dess betydelse innan de försvinner för gott.

Det vi behöver är att nå fram till befolkningen som tror att ett besök hos tandläkaren är allt de behöver. Varför hörs vi inte och varför syns vi inte i reklamen på tv? I stället ser vi i reklamen en tandläkare som tillverkar träfigurer för att hans patienter väljer en viss sorts tandkräm. Vi behöver hjälp med att förmedla vad det är vi gör och vad vår profession står för. Vi behöver tillförlitliga profiler som talar om sambandet mellan att leva länge och gå till en tandhygienist. Som tur är dyker det upp en professor inom allmänmedicin (Bertil Marklund) eller en bakteriolog (Agnes Wold) som uppmanar alla till att uppsöka tandvård för att undvika bakterier i blodkärlen som kan orsaka skada.

Vi tandhygienister måste slå oss fria och börja ta mod. Acceptera inte längre de förhållanden som finns ute på klinikerna. Det finns alltid de om inte vill ta strid och tyvärr resulterar det i att vi andra får det ännu tuffare i våra förhandlingar. Varför ska inte vi ta del av den vinning som finns både hälsomässigt och ekonomiskt? Ett bra sätt att uppnå detta är att göra din egen resa. Bryt mönstret!

Sedan jag startade min egen klinik känner jag en annan sorts glädje som tandhygienist. Jag gör min egen terapi-planering, bokar regelbundna återbesök, har eget journalsystem. Arbetsmoralen är skyhög. Det är en befrielse att slippa de stora organisationernas krav på mig när jag redan varit på bristningsgränsen. Jag tror inte att någon läst mina behandlingsresultat och lagt någon vikt i det utan det har alltid handlat om en klapp på axeln om jag dragit in rätt mängd pengar. Det är inte så svårt att starta eget men det kräver planering. Det är otroligt roligt och utvecklande.

Våga starta eget!

Lotta

Lotta Björk Lillås, är leg. Tandhygienist. Bakgrund som tandtekniker. Studerat fristående kurser inom Integrerad Hälsovetenskap och ledarskap. Brinner för teamtandvård, där samtliga på kliniken arbetar på det yttersta av sin kompetens.

Lotta Björk Lillås

Tandhygienist

Lotta Björk Lillås, är leg. Tandhygienist. Bakgrund som tandtekniker. Studerat fristående kurser inom Integrerad Hälsovetenskap och ledarskap. Brinner för teamtandvård, där samtliga på kliniken arbetar på det yttersta av sin kompetens.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev