Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

4 juni 2014

Globalisering på gott och ont

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Det går inte att undgå att världen håller på att bli mindre på många sätt. Produkter och nättjänster hittar snabbt till världens alla hörn. Några av de mest framgångsrika den senaste tiden är Apple och Google. Kineserna är också på frammarsch. Vi finner också några svenskutvecklade produkter såsom Skype, Spotify och Brånemarksimplantat världen över. När jag skriver detta sitter jag på en pytteliten ö i Söderhavet!

För att få en ökad förståelse för vad globaliseringen innebär och vilka konsekvenser den har på vår vardag har jag tagit mig till Malaysia (Borneo), Australien, Nya Zeeland och nu Söderhavet, närmare bestämt till en liten ö i ögruppen Vava’u i kungadömet Tonga.

Här möts inte bara seglare från hela värden utan även olika kulturer. Här finns ytterligheterna. Tonganerna har det mest nödvändiga och bryr sig inte särskilt mycket om tid och pengar, även om saker och ting oftast kostar ungefär som hemma. Tongas ekonomi är till stor del beroende av omvärlden, precis som hemma. Västerlänningarna vill ha bra service, de rätta varorna och i rätt tid. Det är här de olika kulturerna krockar!

Entreprenörskap är inte är tonganernas starkaste sida. De har det mesta de behöver, förutom tillräckligt med pengar att handla framförallt importerade varor för. Här finns nästan ingen inhemsk produktion och finns det någon, som t.ex. vaniljstänger eller yachting, så drivs företagen av utlänningar eller invandrare.

Hit kom européerna på 1600 och 1700-talen (holländaren Abel Tasman 1643, engelsmannen James Cook 1773 och spanjoren Don Francico Antonio Maurelle 1781). Idag drivs nästan all affärsverksamhet av utlänningar från Nya Zeeland, Australien, Europa och inte minst från Kina. Kineserna handlar med allt från ris till moderna flygplan och bygger infrastruktur, exempelvis vägar här. Vi har tidigare på vår resa, ”Jorden Runt på 80 dagar”, också sett hur kineserna nästan invaderar länder som t.ex. Malaysia med sitt annorlunda affärsmannaskap och goda service.

Elektroniken och det digitala samhället hittar också hit även om den digitala infrastrukturen inte är lika långt kommen som hemma. Internetuppkopplingen är snarare ”smalband” och lite av en brist- och handelsvara. Det påminner om hur det var hemma för 20 år sedan. Utvecklingen har gått framåt sedan dess men olika snabbt på olika ställen här på jorden.

Vad är då lärdomen av ovan?

Jo, det gäller att hänga med i utvecklingen och tillhandahålla rätt produkter eller tjänster i rätt tid, annars springer omvärlden lätt förbi, inte minst med arbetsvilliga kineser och innovativa amerikanare t.ex. inom produktion och IT. Annars är det lätt att hamna på efterkälken eller isolera sig som t.ex. Tonga.

 

Ha en skön sommar! Här är det vinter nu och som alltid ca 25 grader varmt!

Önskar

Per i Söderhavet

Per på kontoret i Söderhavet

 

PS. Vill ni läsa mer så finns det både bilder och text på min blogg www.strandvejen23.dk DS.

Per Ahlberg

Redaktör, ansvarig utgivare och grundare till Dental24

Per har arbetat hela sitt verksamma liv med försäljning och marknadsföring av medicintekniska produkter. 2008 startade han tillsammans ett antal samarbetspartners och företrädare för dentalbranschen Dental24.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev